Bog

Ørsted - han satte strøm til verden

Af (
2020
)

Anmeldelse

Ørsted - Han satte strøm til verden

24 jun.20
AfPer Eilif Månson
Skribent

I 200-året for den danske forsker Hans Christian Ørsteds gennembrydende påvisning af elektromagnetismen udgives denne fine tegneserie om hans liv og virke.

H. C. Ørsted voksede op i Rudkøbing på Langeland sammen med sin bror Anders Sandøe Ørsted, der blev jurist og politiker. De flyttede sammen til København og fik begge en universitetsuddannelse.

H.C. interesserede sig tidligt for eksperimentel fysik og fik under en Tysklandsrejse kontakt til den excentriske fysiker Johann Ritter, der arbejdede på oplagring af elektrisk strøm. Ørsted påtog sig at repræsentere Ritter overfor Nationalinstituttet i Paris med henblik på at skaffe Ritter Napoleonprisen, men de afgørende forsøg mislykkedes på grund af manglende informationer fra Ritter. Dette er i flere biografier blevet beskrevet som et nederlag, der var karrierehæmmende for Ørsted, men det er en af denne tegneseries pointer at tilbagevise disse påstande.

Det er en traditionel forskerbiografi i en lidt utraditionel opsætning, der gør os alle klogere på Ørsteds betydning og forskning, der omfattede meget mere end elektromagnetismen. Han bredte sig over mange videnskaber og var (trods en vis irriteret modvilje) den første til at anerkende H. C. Andersen som forfatter og hjælpe ham på vej efter ankomsten til København.

Ørsted blev professor ved Københavns Universitet, grundlagde blandt andet Polyteknisk Læreanstalt og blev hædret internationalt med medlemskab af nogle af datidens nobleste videnskabelige selskaber.

Sussi Bech og Ingo Milton er begge drevne tegneserietegnere, mens Jens Olaf Pepke Pedersen er ph. d. i fysik og seniorforsker på DTU Space og har stået som garant for det faglige indhold.

Bogen afsluttes med et dusin sider med mere traditionelt biografistof, som blandt andet sætter Ørsted ind i tidens strømninger, dynamismen (der stod i modsætning til atomismen, som Ørsted fornægtede hele sit liv) og romantikken. Her får vi også styr på hans plads i den øvrige europæiske forskning.

Bogdetaljer

Forlag
Eudor
Graphic
Ingo Milton
ISBN
978-87-93608-87-0
Antal sider
80

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser