Bog

Et liv forbi

Af (
2021
)

Anmeldelse

Et liv forbi

06 sep.21

Helga Flatland har skrevet en stærk, formfuldendt roman om ansvar, omsorg, svigt og tillid og om, hvordan familiedynamikkerne ændrer sig, når døden træder ind.

Helga Flatland er mesterlig til at nuancere de svære relationer i en familie. 'Et liv forbi' kredser om, hvad der sker, når døden træder ind i familien og forskubber relationerne og magtbalancen. Når relationerne har været svære og fastlåste gennem et langt liv, er det svært at sige det, der skal siges, og forsones, alt imens tiden rinder ud.

Sigrid er midt i livet og arbejder som læge i Oslo, hvor hun bor med sin anden mand og deres lille søn. Som ung rejste hun væk fra bygden, hvor hun voksede op, og forholdet til forældrene har livet igennem været belastende. Sigrid fik også datteren Mia i sin tidlige ungdom med sin første mand, lægen Jens, som forlod Sigrid før datterens fødsel. Da Mia begynder at besøge Jens, er det svært for Sigrid at håndtere.

Anne, Sigrids mor, bor stadig bor i bygden. Da Anne får konstateret tarmkræft og ikke har langt igen, forskubber rollerne sig, og uforløste følelser trænger sig på. Anne helligede sin tilværelse til at tage sig af sin syge mand, der tidligt i livet fik flere hjerneblødninger og aldrig blev sig selv igen. Det fik store omkostninger for familien, hvor Sigrid og broren følte sig svigtet igennem hele barndommen.

Sigrid må træde til og tage sig af den mor, hun aldrig har følt sig mødt af, og samtidig må Anne acceptere hjælp fra en datter, der forsager hende. Sigrids bror kommer med artikler om livsforlængende og alternative behandlinger, der skal give håb, imens Sigrid detailstyrer alt omkring morens behandling, og Anne føler sig kørt ud på et sidespor i sit eget liv. Det er svært at finde balancen i forholdet læge-patient og mor-datter.

Rolleskiftet og den nye omsorgssituation føles kunstig og belastende for både Anne og Sigrid, som henover mange år ikke har evnet at nå hinanden. Mest af alt ønsker Anne at være alene og forberede sig på at dø, men det tolker de voksne børn som om, hun ikke vil være til besvær samtidig med, at de prædiker, at hun har et ansvar for at kæmpe videre for hele familien.

Med stor psykologisk indsigt nuancerer Helga Flatland de svære relationer mellem mødre og døtre og hvordan et helt livs oplevelser, skuffelser og savn presser sig op til overfladen, når alting er ved at få en ende. Romanen giver plads til refleksion om ansvar og om, hvorvidt man har pligt til at kæmpe og holde sig i live for andres skyld. En særdeles vellykket fortælling om at skulle dø og om at blive efterladt.

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Oversætter
Karen Fastrup
Faustnummer
39530929
ISBN
9788740671056
Antal sider
260

Tema

Tema

Norsk litteratur

Norsk litteratur er lige så klar og let at blive afhængig af som det vand, der springer af kilderne i de norske fjelde.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer