Bog

Johanna fra Småland

Af (
2006
)

Anmeldelse

Johanna fra Småland af Hjørdis Varmer

01 feb.10

Hjertevarm slægtshistorie om forfatterens 3 stærke formødre, der har været modeller for romanens hovedpersoner, og deres liv i København fra 1867 til 1940.

Bogen giver et fint indblik i tre generationers kvindeliv nederst - og efterhånden - midt i det danske samfundslag før, under og efter første verdenskrig. Tidens mentale og sociale forandringer afspejles i de tre kvinders liv på en respektfuld måde.

Johanna forlader i 1867 som 17-årig sit trygge, men fattige og stillestående smålandske barndomshjem og tager på egen hånd til København. Her ender hun så på Kvæsthusbroen en iskold morgen og venter sammen med de andre svenske indvandrere på at blive fæstet. Hun er heldig og får fæste hos en venlig slagterfamilie i Dragør, hvor hun møder Elvira, der bliver hendes veninde for resten af livet.

Bogen følger Johannas liv med skiftende tjenestepigestillinger og rengøringsjobs til hun gifter sig med Johan. Ægtemanden drikker for meget og da han bliver voldelig smider Johanna ham ud med ”fynd og klem” og fortsætter livet som enlig mor. En meget svær situation i den tid, men Johanne klarer det, og alle 3 børn får en uddannelse.

Den ældste datter Anna uddanner sig til bogbinder og finder sin ægtemand på arbejdspladsen. De starter eget firma og klarer sig fint, indtil Anna opdager, at Emanuel er hende utro og lader sig skille.
Johanne klarer igen ærterne og finder en lejlighed, hvor hele familien stuves sammen, dvs. Johanne, hendes 3 børn og 4 børnebørn.

Annas datter Ågot forelsker sig på en ferietur til Bornholm i en fisker, men denne romance forpurres af Anna, der ikke mener , at hun med ”sin intelligens og gode uddannelse kan gifte sig med en simpel fisker”. Ågot lever i mange år som single, men gifter sig til sidst med Max og får børnene Ole og Hjørdis.
Bogen slutter med de tyske fly over København den 9. april 1940, hvor Hjørdis’ forældre rystet hører i Pressens Radioavis, at Danmark er besat.

Levende personskildringer, der fortæller Danmarkshistorien set fra de nederste samfundslag. Johanna minder om Juliane Jensen i Jane Aamunds bog ’Klinkevals’. En stærk kvinde, der sætter grænser for sine nærmeste. Johannas stærke vilje går videre i de næste generationer, hvor mødrene Anna og Ågot begge sætter familien, og det at kunne klare sig selv, som de vigtigste ting i livet.

Læs også fortsættelsen: ’Tiden efter Johanna’.

Bogdetaljer

Forlag
Vadis
Faustnummer
26158761
ISBN
9788789715322
Antal sider
399

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer