Profil
AfTorben Wendelboe

Medlem i

11 years 6 months
Bibliotekar fra Danmarks Biblioteksskole 1971. Erhvervsaktiv i godt 40 år ved Gentofte og Aalborg Bibliotekerne, nu fratrådt. Igennem alle årene lektør ved DBC og censor ved Danmarks Biblioteksskole/IVA.
Brede litterære interesser fra klassikerne, der er en meget levende arv, til det nyeste inden for skønlitteraturen, ikke mindst på den hjemlige scene - og litteraturvidenskab, kunst og teater som særlige interesseområder. Og så er der musikken, den klassiske, den symfoniske, opera hvor så meget mødes. Lidt jazz. En knivspids indie.
Lidenskaben er japansk kunst, se: www.ukiyo-e.dk

Anmeldelser af Torben Wendelboe

Ilden

Ilden er det sjette og afsluttende bind i Katrine Marie Guldagers stort anlagte Køge krønike - en af vor tids mest originale litterære indsatser.

Tit er jeg glad

Denne roman føjer sig på smukkeste vis til et stort forfatterskab med sine refleksioner over livets tilfældigheder og sit kritiske blik på nutidens narcissistiske livsstil.

Galleri 66

Anne-Marie Mai får med et forfriskende greb åbnet halvtreds års dansk og international litteraturhistorie med et overlegent overblik og inciterende fortælleglæde.

Lotusøje

Korte, stramt komponerede digte, der med udgangspunkt i det klassiske japanske haiku digt bruger sanseindtryk fra naturen som vej til en spirende indsigt og…

Mens tid er

De tidligste års poesi ; Rene ord for pengene ; Hemmeligheden som mekanisme ; Djævelen og hans hale ; "Menneske er man" ; Hersker og undersåt ; Det unævnelige ; Ahasverus på…

Mozarts operaer

Gennemgang af et udvalg af Wolfgang Amadeus Mozarts (1756-1791) operaer, både de berømte som Figaros bryllup og Tryllefløjten, men også de mere ukendte og ufærdige operaer.

Mere endnu

Lavmælte, naturlyriske digte fra det Udkantsdanmark, som Knud Sørensen gennem alle årene har skildret måske bedre end alle andre.

Feriebørn

Vital og sprogligt veloplagt roman fra Smærup Sørensen om en mand, hans sind og hans livsvej som bonde, præst og brugtvognsforhandler.

Nær og fjern

En lille gruppe menneskeskæbner væves ind og ud mellem hinanden i en sammenfiltret, usammenhængende og drømmeagtig tilværelse, hvor alting konstant truer med at krakelere.

Min ukendte bror

Overrumplende, fascinerende roman fra Niels Lyngsø om menneskets behov for at finde fællesskaber på såvel det menneskelige som det kosmiske niveau i et veloplagt konglomerat af…

Rosebud

Langdigt i eksperimenterende sprog om en så besættende længsel efter kærlighed, at det medfører et sjæleligt sammenbrud.

Udgående fartøj

Fascinerende, foruroligende udspil fra en af tidens markante lyrikere. Et opgør med blødheden, medmenneskeligheden på en rejse mod en ny usårlig hårdhed, både patetisk og fræsende.

Uden arkitekter

Dansk arkitektur bliver ikke kun til med arkitekter som skabende formgivere.Rundtomkring i vores bygningslandskab findes masser af bygninger opstået uden brug af arkitekter.…

Mine helte

Det er heltene, der er emnet for fjerde bind i Jørgen Leths serie om "Det uperfekte menneske”, og Leths eget liv belyses på interessant vis gennem hans møde med disse.

Nomaden

Ayaan Hirsi Ali fortæller om sin omtumlede tilværelse i tre verdensdele, om sin baggrund i et traditionelt stammesamfund og om sit nye liv som ateist og islamkritiker i dagens USA.

Nielsine

Ina Munch Christensens debutroman er stærk, smertelig og stakåndet prosa om diagnoser og flydende seksualitet.

Teater til tiden

"Teater til tiden" lægger hovedvægten på Preben Harris' 30 år som direktør for Folketeatret, hvor han både udbyggede det med scenerne Hippodromen og Snoreloftet, og cementerede det…

Besat

En samling usvigeligt sikre fortællinger om besættelse. Besættelsestidens Danmark. At være besat som menneske. Præget af Rifbjergs eminente hukommelse og sans for den afgørende…

Jeg mødte Jesus

Forfatteren fortæller om hvordan hun på en rejse til Spanien i 2008, får en uventet oplevelse, idet Jesus viser sig for hende. Hun har indtil da hverken været specielt religiøs…

Celestine

En lille, lyrisk fortættet roman om en urolig, ung lærerindes opgør med sin kaotiske barndom og søgen mod identitet i sin dybe fascination af to slotsspøgelser. 

Villa Spada

Første verdenskrigs gru, livet i Norditalien uden for Venezia, en stille humor og en ung mands erotiske længsler bliver med Andrea Molesinis stilistiske kunnen til en mindeværdig…

Skyggeliv

Essays, der beskriver kunsten og litteraturens særlige evne til at vække undren. Om forholdet mellem lys og skygge i kunsten, og om hvordan det ikke blot afspejler menneskelivets…

Vikinger i krig

Gennem eksempler og uddrag fra kilderne, detaljerede rekonstruktioner, illustrationer, kort og fotografier giver Vikinger i krig et levende indblik i en af de mest…

Ulysses

Karsten Sand Iversens oversættelse af James Joyces klassiker er en oversætterbedrift i mesterklassen - en sprudlende Ulysses til vor tid!

Idræt

Ganske beskeden af omfang, men det skal man ikke lade sig narre af. 'Idræt' har indre fylde som en vanlig Rifbjerg-roman.

Statsministeren

Vellykket drama om den gådefulde og sammensatte statsmand Jens Otto Krag, om hans vej til den magt, han næppe ønskede og hans voldsomme alkoholiserede deroute og ensomme død.

Solstik

Et udvalg af noveller samt et digt, som tematiseret i drengeliv, landliv, hverdagsliv og skyggeliv giver skarptskårne portrætter af menneskers liv i overgangen fra landbosamfund…

Peters død

Året er 1972 og Leonora og Henrys liv er stærkt præget af en politisk turbulent tid, som er under stor indflydelse fra venstreorienterede. De to er søskende og lever hvert…

Villa Ibsen

To af nordisk litteraturs mest markante skikkelser, Ibsen og Bjørnson, blev forenet da deres børn giftede sig. Joen Bille (f. 1944) beretter om slægtens kunstneriske og politiske…

Livsbilleder

159 fotografier viser os lige så mange øjeblikke af Herman Bangs liv fra 1870'erne til og med 1911. For første gang samles de vekslende udtryk, han selv ønskede at fastholde for…