Bog

Min personlige kunsthistorie

Af (
2014
)

Anmeldelse

Min personlige kunsthistorie af Martin Bigum

16 feb.15

Overdådig, indbydende og engagerende indblik i Martin Bigums kunstneriske univers, hans inspiration, hans virke, hans liv og kunstneriske praksis og syn på kunsten.

Martin Bigum (f. 1966) er af en sin generations væsentligste danske kunstnere med en stribe af vigtige udstillinger bag sig i ind- og udland, og han er bredt repræsenteret på museer og i samlinger. Men han er også med sin karisma og utroligt omfattende kunsthistoriske viden den flamboyante deltager i DRK's "Kunstquiz", hvor han gang på gang imponerer - og har vundet et stort publikum uden for det etablerede kunstliv.

‘Min personlige kunsthistorie’ er på sæt og vis affødt af hans deltagelse i quizzen, fordi et stort publikum - naturligt nok - henvender sig til ham med spørgsmålene, hvad er god kunst for dig, hvilken kunst foretrækker du egentlig selv? Det svarer han fascinerende, underholdende, både uhøjtideligt og dybt seriøst på i bogen, der er hans billedkunstneriske selvbiografi. Måske ganske overraskende for nogen har Bigum en tidlig fortid som bidragyder til satiremagasinet "Mad", som han i sin ungdom i flere år leverede tegninger til. Overraskende ja, men så alligevel..."Mad" tog jo netop ofte udgangspunkt i værker fra verdenskunsten, som så fik et ordentligt satirisk vrid i magasinet.

Bigum fortæller om disse år, om årene med at blive til som kunstner og om årene med den ikoniske ART figur, der var en central del af hans kunst i mange år. Han fortsætter frem til nutiden, hvor hans billedkunstneriske udtryk har ændret sig meget i forhold til udgangspunktet.

Vi hører om kunsten, men også om det mere private, om kærester, om faderens ulykke, sygdom og død. Bigum er meget åben om det, der har præget hans liv.

Men lad os holde os til kunsten: Bigum skriver et centralt sted om det, der jo netop har resulteret i bogen:

"På grund af min deltagelse i DRK's Kunstquiz bliver jeg ofte spurgt om, hvad der er min favorit-kunst? Det er et både meget ligetil og helt svimlende omfattende spørgsmål. Men ud fra det at jeg selv er billedkunstner, har jeg gjort mig nogle erfaringer, som er kogt ned til mit motto: Kunst er at skabe nyt nærvær. Dette motto bruger jeg både i forhold til min egen praksis og oplevelsen af andres”.

Citatet er et godt udgangspunkt for at kaste sig ud i glæden ved at opleve bogen, der har masser af gode indsigter og formuleringer undervejs. Og så et overflødighedshorn af fantastiske billeder - Bigums men også andres - at rejse rundt i og dykke ned i. Og heldigvis i kingsize format!

En fantastisk imødekommende og vital bog om kunst til både det skolede publikum og det helt forudsætningsløse, der blot ønsker et favnende bud på, hvad kunst nu egentlig er og handler om.

Det får man ikke bedre svar på end her.

Originally published by Torben Wendelboe, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
51409752
ISBN
9788702162530
Antal sider
299

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer