Anmeldelse
Tvivlen
- Log ind for at skrive kommentarer
Franske Basile Panurgias bringer læseren tættere på den voldtægtsdømte kulturprofil Jean-Claude Arnault og et dunkelt mandefællesskab.
Vi skriver 2017, Metoo-bevægelsen ruller hen over Sverige, og Matilda Gustavsson offentliggør en artikel i Dagens Nyheter, hvor atten kvinder vidner om voldtægt, trusler og chikane foranlediget af Jean-Claude Arnault. Denne artikel er blot begyndelsen på, at verdens mest berømte kulturinstitution Nobelpriskomitéen går i knæ.
Overgreb, sex ude samtykke, psykisk vold og økonomiske dubiøse transaktioner var blot nogle af de beskyldninger, franske Jean-Claude Arnault blev anklaget for tilbage i 2018. Den svensk bosatte fotograf og teaterinstruktør var ikke hvem som helst. Han var gift med et medlem af Det Svenske Akademi, digteren Katarina Frostenson, han nød godt af at bo mondænt både i Stockholm og Paris i Akademiets lejligheder, modtog store tilskud til sit litteratursted, spiste frokost med kongen og var i det hele taget en, man gerne ville være venner med.
Da den franske forfatter Basile Panurgias mødte Jean -Claude blev de straks venner, og Basile var næsegrus af beundring. Han havde mødt en, som havde alle de rigtige kontakter og var toneangivende, hvis man ville frem i livet. 'Tvivlen' er historien om de to venner, Basile og Jean-Claude, om deres ophav og ungdom og om, hvordan de begge kom i kredse med masser af fester og kvinder, som de på den ene eller anden måde havde sex med. Basile blandede sig ikke men så, at Jean-Claude var sammen med et hav af kvinder, velvidende at han var gift, og at hans måde at omtale kvinderne på ofte var pralende og nedværdigende.
Basile var ikke den eneste, der kendte til Jean-Claudes eskapader, man må formode at de fleste i den litterære verden og blandt Sveriges intellektuelle kendte til hans grænseløshed i kulturlivets hellige haller, men ingen sagde noget, enten var de en del af Akademiets tavshedskultur, og ellers frygtede de at få ødelagt deres professionelle liv og de mange privilegier. Kvinderne, der blev udsat for overgrebene, var unge og havde ikke kontakter de rigtige steder, og derfor blev de ikke regnet som farlige eller værd at forsvare.
At sex(isme) er magt, at beviserne hober sig op og at Jean-Claude befinder sig på en piedestal, hvor han på ingen måde hører til, går langsomt op for Basile. At være en karismatisk, indflydelsesrig intellektuel er pludselig ikke længere nok til at bevare et venskab. Men venner er vel venner også, når det går dem ilde, eller?Jorden brænder også under Basile, og nu er det på tide at se på venskabet, at det er svært og skamfuldt at være venner med Jean-Claude giver sig selv. Men er vennen uskyldig dømt og udsat for en shitstorm, der intet har på sig?
Jeg var suget ind i denne romanbiografi, og jeg er meget begejstret, men man skal interessere sig for emnerne moral, metoo, relationer og magtens dynamikker og være parat til at læse langsomt pga. det ikke altid lige mundrette dansk. Om det fordi bogen er oversat fra fransk og derfor holder sig lidt for tæt på en fransk syntaks, eller jeg bare er uvant med fransk litteratur, ved jeg ikke. Men hold nu op, den historie er for vild og endnu et vidnesbyrd om verdens største metoo-skandale.
Brugernes anmeldelser