Bog

Sybil

Af (
1985
)

Anmeldelse

Sybil af Flora Rheta Schreiber

24 apr.13
AfJette S. F. Holst
Skribent

Flora Rheta Schreiber har skrevet en rystende beretning om, hvordan mishandlingen af et barn fører til en personlighedsspaltning med 16 forskellige jeg’er.

Da jeg første gang læste Sybil, var det i forbindelse med et psykologikursus, jeg tog på HF. Jeg husker, hvor grebet jeg blev af historien, og i årene der er gået, har jeg tit tænkt på den. I forbindelse med Litteratursidens tema om angst og galskab i litteraturen genlæste jeg Sybil, og fortællingen står stadigvæk lige stærkt.

Sybil bygger på virkelige hændelser. Hovedpersonen Sybil opsøger som ung en psykiater, da hun lider af ”nervøsitet” og er blevet hjemsendt fra college. Sybil vil egentlig gerne have hjælp, men hun har samtidig svært ved at fortælle om sine problemer. Sybil oplever nemlig jævnligt tab af tid. Hun kan tage hjemmefra om morgenen, og så pludselig befinde sig et helt andet sted og opdage, at der er gået flere dage. Det har hun aldrig indrømmet for nogen, og i stedet er hun blevet dygtig til at ”lade som om”.

Det viser sig, at Sybil lider af personlighedsspaltning, og i de perioder, hvor hendes hukommelse er væk, har hendes andre personligheder taget over. Men hvorfor er disse personligheder i første omgang dukket op?

Vejen til Sybils helbredelse og sammensmeltningen af de i alt 16 personligheder, hun rummer, bliver lang, og historien bag er både grusom og overvældende. Jo længere ind i behandlingen vi kommer, jo mere får vi at vide om Sybils barndom med en skizofren mor og en fraværende far. Et liv fyldt med både fysisk og psykisk mishandling, der til sidst førte til en flugt ind i sindet. Som læser kan man ikke andet end at undre sig over, at ingen greb ind og hjalp den lille hjælpeløse pige, som blev fanget i et mareridt.

Forfatteren Flora Rheta Schreiber er psykiatrisk redaktør og lærte Sybil at kende under hendes behandlingsforløb. Historien er blevet til på baggrund af de mange noter og båndede samtaler mellem Sybil og psykiateren samt Floras egne oplevelser med Sybil.

Bogen følger Sybils behandling med tilbageblik til barndommen, og fører læseren igennem fremskridt og tilbagefald, indtil Sybil endelig som voksen rejser sig fra ruinerne af sit liv og skaber sig en tilværelse som et helt menneske.

Bogen blev filmatiseret i 1976 med en stærkt spillende Sally Field i rollen som Sybil, og er en meget stærk og rystende beretning, som man ikke kan undgå at blive berørt af - også når man, som jeg, læser den anden gang.

Bogdetaljer

Forlag
Borgen
Faustnummer
06258239
ISBN
9788741874463
Antal sider
258

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser