Bog

Sagen om den venstrehåndede baronesse

Af (
2022
)

Anmeldelse

Sagen om den venstrehåndede baronesse

21 jun.22

Beskrivelserne af forureningen og fattigdommen Victorietidens London er med til at gøre historien levende og tilføjer et mørke til fortællingen i sjældent velskrevet krimi for børn.

Jeg var meget begejstret for første bind i serien om den selvstændige unge kvinde Enola Holmes, men jeg er om end endnu mere begejstret for ’Sagen om den venstrehåndede baronesse’, hvor Enola virkelig gør brug af sine detektivevner som søster til Mycroft og Sherlock Holmes.

14-årige Enola skjuler sig alene i et mørkt, beskidt og farligt London, både fordi hun stadig er stadig på jagt efter sin forsvundne mor, men også fordi hun gemmer sig for sine to kendte ældre brødre, der mener, at kvinder er bedste egnede til at være gift. De vil sende Enola på kostskole, men det nægter hun. Heldigvis har hun adgang til en del penge fra sin mor, og hun har etableret sig i London under falsk navn, hvor hun også gør brug af mange forrygende forklædninger.

Enola kalder sig Ivy Meshle og skal forestille at være assistent for dr. Leslie T. Ragostin, som er verdens første videnskabelige perditorianer, hvilket vil sige "en der finder fortabte mennesker". En karakter Enola har opfundet, fordi hendes køn og alder forhindrer hende i arbejde på egen hånd. Som hans hjælpsomme assistent hvirvles hun ind i mysteriet om den unge forsvundne Lady Cecily.

Om natten går Enola forklædt som nonne rundt i Londons gader og forærer lidt mad og varme til de fattige, som til gengæld fortæller hende mange brugbare ting. Enola læser Marx og ønsker inderligt at forandre forholdene for de fattige. Hun leger kispus med sine brødre, mens hendes feministiske ånd går sine egne veje i eftersøgningen af Lady Cecily, hvor hendes indviklede forklædninger og planer er meget detaljerede. Enola kommunikerer med sin mor gennem krypterede beskeder i aviser, og hun føler, at hun taler med hende. Desuden nærmer hun sig langsomt opklaringen af Lady Cecilys forsvinden, men fjerner sig fra sine bekymrede brødre.

Nancy Singer er virkelig dygtig til at skrive spændingsromaner, og bøgerne om Enola Holmes kan også læses af voksne. Forfatteren antager at børns forståelsesramme er bred, så plottet er kompliceret. Heltinden er på ingen måde ufejlbarlig, så mange kan identificere sig med hende. Hendes selvstændige og ret eventyrlige liv vil også appellere til de fleste.

Første bog i serien var mere fokuseret på opbygning af karakterer og relationer, hvor denne meget fokuseret på mysteriet. Enola er vokset og blevet mere skarp og langt mere modig. De historiske rammer med den sociale struktur fanger meget fint essensen af det victorianske London.

Bogdetaljer

Forlag
ABC
Oversætter
Erik Egholm
Faustnummer
62162864
ISBN
9788779169760
Antal sider
239

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer