Bog

På date med en morder

Af (
2020
)

Anmeldelse

På date med en morder af Anna Ekberg

20 aug.20

Velskrevet og veldrejet spændingsroman er ligeså uforpligtende som netdating og engangsknald og ikke for sarte sjæle.

Pseudonymet Anna Ekberg er som regel garant for nervepirrende spænding. Denne gang tager forfatterne os med ind i en underskov af forbudte lyster, sorg og savn.

Journalisten Iben har mistet sin elskede lillesøster, stewardessen Cecilie. Hun er forsvundet sporløst fra sit kolonihavehus, og der er ingen tvivl om, at der er begået en forbrydelse. Alle spor er fjernet, selv det mindste fingeraftryk er tørret af. Efter et år uden gennembrud er politiet ved at henlægge sagen. Ibens mand, kirurgen Konrad, mener også, at det er tid til at komme videre, og at Cecilies forsvinden bør fylde mindre i deres dagligdag og ægteskab, som stadig er dybt mærket af tragedien. Men Iben hverken kan eller vil slippe sorgen og hendes brændende ønske om at få opklaret, hvad der er sket med hendes søster og hvem, der gjorde hende ondt. Måske leder Iben også efter sig selv? For er det egentlig det stille liv i rækkehuset, hun ønsker?

Iben indleder sin egen efterforskning, som hurtigt viser, at Cecilie havde flere mørke sider og hemmelige lyster, som Iben intet kendte til. For at finde morderen beslutter Iben at træde ind i søsterens dunkle verden - at træde ind det skjulte, promiskuøse liv, hvor Cecilie realiserede og udlevede sine inderste og mørkeste erotiske fantasier. Iben er nemlig overbevist om, at Cecilie har mødt sin morder i denne hemmelige og forbudte verden - i ly af net-datingens farlige anonymitet.

Iben opretter en dating-profil på Tinder og besøger diverse chatrooms i håbet om at finde sandheden om sin søsters skæbne. Men det får enorme konsekvenser. For en sandhed, der er så dybt gemt i mørket er livsfarlig at bringe for dagens lys. Ibens eget liv, identitet og seksualitet centrifugeres og udfordres heftigt undervejs, hvor hun bestandigt møder nye sider af både sig selv og sin søster.
Modigt og en anelse dumdristigt åbner Iben nemlig porten ind til en verden af netdating, forbudte fantasier og rå sex, der næsten er Fifty Shades of Grey værdig. Hvis man er til erotisk litteratur, vil man måske nyde at lade sig forføre af Eckbergs velskrevne fortælling.

Desværre bliver bogen en anelse for lang, der går simpelthen for mange lommefilosofiske klicheer i den undervejs, og det tager pusten ud af en ellers lovende, spændende fortælling med en interessant tematik - hvor godt kender vi os selv og vores nærmeste? Samtidig er plottet også næsten uhyggeligt forudsigeligt, og flere steder er det decideret svagt. For hvor store er chancerne for, at Iben på de relativt få dates, som vi følger hende på, lige præcis møder netop de personer, der kan lægge spor og løfte handlingen og epikken videre, som det netop sker i bogen?
Samtidig skøjter personskildringerne lifligt på overfladen og efterlader kun antydningen af et persongalleri, der kunne være blevet rigtig interessant. Men hvis man kan leve med det og blot ønsker en relativt veldrejet og meget velskrevet krimi, der er ligeså uforpligtende som net-dating og engangsknald, så er 'På date med en morder' absolut værd at overveje. Man skal bare være advaret om, at man risikerer at møde sig selv i mørket.

'På date med en morder' er den fjerde roman skrevet under synonymet Anna Ekberg, som den kendte forfatter-duo Anders Klarlund og Jakob Weinreich står bag. De skriver også krimier under pseudonymet A. J. Kazinski, hvorunder de har begået de fremragende bøger om gidselforhandleren Niels, som man omgående bør kaste sig over, hvis man er så heldig at have dem til gode. Senest udgav duoen den anmelderroste Mordet på en havfrue sammen med forfatteren Thomas Rydahl. Sidstnævntes fremragende krimiserie om Eremitten Erhard anbefales også på det varmeste.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
48639585
ISBN
9788740039160
Antal sider
343

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer