Bog

Illusionernes bog

Af (
2002
)

Anmeldelse

Illusionernes bog af Paul Auster

23 sep.02
Skribent

Da universitetslæreren Zimmer fatter interesse for den forsvundne stumfilmsstjerne Hector Mann, fyrre år efter at stjernen pludselig forsvandt fra jordens overflade, sætter han en række skæbnesvangre begivenheder i gang.

Paul Auster har skrevet en fascinerende og underholdende roman, som fanger lige fra begyndelsen. Bogen begynder nok så traumatisk med at skildre en stor sorg som David, bogens fortæller, har været ude for. Han har mistet sin kone og to børn ved en flyulykke og gør nu sit bedste for at tage livet af sig med alkohol. Tilfældigvis ser han en gammel stumfilm i fjernsynet og kommer til at le. Der er åbenbart noget i ham, som stadig ønsker at leve.

Han opsøger nu samtlige stumfilm med den pågældende skuespiller og skriver en bog om skuespillerens film. Denne skuespiller, Hector Mann, er en lidt mystisk person. Han forsvandt, da han var i 20erne, ung, smuk, latinlover og i gang med en lovende karriere. Ingen har siden hørt noget til ham. David bliver nu opsøgt af den unge kvinde Alma, der fortæller, at Hector Mann stadig lever, og at hun er hans assistent. Efter at Alma med en pistol har forsøgt at tvinge ham til at følge hende til New Mexico for at træffe Hector Mann, gør David det frivilligt. Undervejs får han fortalt beretningen om stumfilmskuespillerens gådefulde og spændende liv.

Hector Mann lever nu i et mystisk filmkollektiv og producerer film, som ingen kender. I løbet af en meget begivenhedsrig uge træffer David både Hector Mann, finder kærligheden igen og kommer ud af sin depression. Bogen kan læses som en spændende beretning om et menneskes liv, men også som en eksistentiel og filosofisk roman om skabelse og tilintetgørelse. Underfundig og medrivende med mange fortællinger der griber ind i hinanden, og mange forskellige lag der hænger sammen.

Stumfilmene bliver gengivet så underholdende og levende, at det vækker lyst til at se de gamle stumfilm, og hertil kommer så den gribende og spændende beretning om Hector Manns utrolige liv. Efter endt læsning har man lyst til at læse den igen for at få fat i endnu flere sammenhænge.

Oversat af Christian Bundegaard. Per Kofod, 2002. 330 sider. Kr. 298,-

Paul Austers hjemmeside

Bogdetaljer

Forlag
Per Kofod
Faustnummer
24038041
ISBN
9788790724320
Antal sider
330

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser