Bog

Læseren i morgentoget

Af (
2016
)

Anmeldelse

Læseren i morgentoget af Jean-Paul Didierlaurent

13 maj.16

Læseren i Morgentoget er en charmerende og hjertevarm roman, der hylder litteraturens fortryllende univers.

Det er helt forståeligt, den franske roman ’Læseren i Morgentoget’ er blevet en international bestseller, solgt til udgivelse i 25 lande og med 240.000 solgte eksemplarer alene i Frankrig.
Romanen er en fornøjelse at læse. Jeg var virkelig godt underholdt fra første til allersidste side.

Bogen handler om Guylain Vignolles, en stille eksistens, der lever af det, han hader mest af alt, nemlig at makulere bøger. Det lykkes ham somme tider at redde enkelte sider ud af det store makuleringsmonster – Zerstor – på den fabrik, hvor han arbejder. Disse sider, små fragmentariske
tekststykker, læser han op i toget hver morgen kl. 06.27. Han bliver et fænomen, som togpendlere trofast møder op og lytter til hver morgen. En morgen finder han et usb-stik, der indeholder en dagbog skrevet af en kvinde. Han begynder at læse op af dagbogen i toget og bliver mere og mere fascineret af hendes historie.

’Læseren i morgentoget’ har samme franske charme som den franske film ’Den fabelagtige Amélie fra Montmartre’ (2001). Ligesom filmen har romanen et farverigt persongalleri. Guylain Vignolles vennekreds er pudsige skæbner, der alle deler kærligheden til litteratur. Vi introduceres for Guiseppe, der har mistet begge sine ben i en ulykke i Zerstor og nu vil eje alle trykte eksemplarer af bogen ”Haver og Køkkenhaver før i tiden”. Vi møder fabrikkens portvagt Yvon Grimbert, der reciterer uddrag af klassisk antik litteratur. Og så er der Guylain Vignolles to største fans - de to ældre damer Monique og Josette, der bor på plejehjemmet Blåregnhuset. Sidst men ikke mindst er der den ukendte unge kvinde, Julie, der er toiletpasser på et af Paris største indkøbscentre og i dagbogsform skriver om sit liv.

Udover at være en roman om litteratur og kærligheden til den trykte papirbog, så er romanen også en kærlighedshistorie om en ensom ung mand og kvinde, der finder hinanden og lysten til livet. Jeg giver bogen mine varmeste anbefalinger og håber mange læsere vil nyde at dykke ind i Guylain Vignolles univers. 

Oprindeligt skrevet af Anne Juul Andersen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Politikens Forlag
Oversætter
Anders Juel Michelsen
Faustnummer
52330548
ISBN
9788740027426
Antal sider
156

Tema

Tema

Tema

Bøger om bøger

"Det vidunderligste af menneskets forskellige redskaber er uden tvivl BOGEN - de øvrige er bare forlængelser af dets krop; men bogen er en forlængelse af hukommelsen og fantasien" - Jorge Borges
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer