Bog

Her fra min himmel

Af (
2003
)

Anmeldelse

Her fra min himmel af Alice Sebold

03 nov.08
AfBritta Voergaard Poulsen
Skribent

Med en myrdet pige som fortæller får vi en fortælling om sorg og tab på flere planer.

Anbefalet af bibliotekar Britta Voergaard Poulsen, Hedensted Bibliotek

'Her fra min himmel' er en lidt anderledes roman om en forbrydelse. 14-årige Susie Salmon bliver voldtaget, myrdet og parteret af familiens nabo, mr. Harvey, og derefter farer hun til himmels!
Dette sker 6. december 1973 i det ellers fredelige Norristown, Pennsylvania.

Fra Susies personlige himmel kan hun holde øje med, hvad der sker nede på jorden: Hvordan politiet søger højt og lavt, men kun finder hendes albue. Hvordan hendes familie langsomt falder fra hinanden ved erkendelsen af, at hun er borte for altid, og hvordan de med tiden heler igen på hver deres måde. Og hvordan mr. Harvey går fri og fortsætter sine myrderier.

Susies far får mistanke til mr. Harvey og bliver mere og mere besat af tanken, som politiet dog ikke tager videre alvorligt. Hendes mor flygter fra hjemmet først psykisk siden fysisk, og Susies søskende, 13-årige Lindsey og 4-årige Buckley prøver at håndtere forvirringen og sorgen alene.

Man kunne godt forledes til at tro, at dette er en uhyggelig og lidt makaber bog. Det er den dog langtfra! Faktisk vil jeg kalde den livsbekræftende og meget smuk i sin beskrivelse af sorg og af det at miste. Især finder jeg det hjerteskærende, når Susie erkender, at hun ikke bliver mere end 14 år, at hun ikke får lov til at vokse op og opleve verden og føre sine drømme ud i livet. Men bogen bliver aldrig bitter i tonen, i stedet fornemmer man ofte en form for opløftet stemning, når Susie får lov til at opleve eksempelvis søsterens oplevelser fra første parket.

Trods det at hele historien er bygget op omkring et barnemord, er det altså ikke gys og gru. Ligeledes er der heller ingen religiøse budskaber gemt i teksten. Susies himmel er sekundær for hele historien, en kulisse, der hjælper med til at beskrive Susies ”efterliv”.

Det er i det mindste sådan, jeg tolker det. Jeg har fået et psykologisk indblik i en sorg- og frigørelsesproces og ganske enkelt læst en fremragende roman!

En filmatisering ved Peter Jackson (Ringenes Herre) er på vej. Jeg glæder mig!

Sebold, Alice: 'Her fra min himmel'. Oversat fra amerikansk af Tim Kane efter 'The lovely bones'. Gyldendal, 2003 - 319 sider

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
24908313
ISBN
9788702016550
Antal sider
319

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser