Bog

Humlen ved det hele

Af (
2015
)

Anmeldelse

Humlen ved det hele af Dave Goulson

21 apr.15

Her er noget så overraskende som en selvbiografisk biologi bog om bier, som både er underholdende og poetisk. En kærlig og tankevækkende skildring af forfatterens og humlebiernes liv.

Forfatteren Dave Goulson er uddannet fra Oxford og er i dag professor ved University of Sussex. Siden barndommen har han næret en levende og intens interesse for naturen, og han er efterhånden blevet en af de førende eksperter i studiet af humlebier.

Bogen falder så at sige i to hovedretninger: En decideret skildring af humlebiens biologi og de mange gåder, der knytter sig til dette interessante insekt, og en direkte erindringsdel, som både omfatter forfatterens opvækst som 8-9årig, en mere præcis skildring af de mange forskningsprojekter og rejser rundt omkring i verden. Bogen slutter i de sidste kapitler med at beskrive forfatterens initiativ til bevarelse af humlebien. Han startede foreningen ”The Bumblebee Conservation Trust”, og dette initiativ blev en helt formidabel og uventet succes. I det hele taget er bogen gennemsyret af en hyldest til naturen og en stærk og intens opfordring til at passe på den verden vi har og dens dyreliv.

Jeg læser aldrig biografier og næsten aldrig faglitteratur, men denne bestseller blev lanceret så interessevækkende, at den var et forsøg værd. Og jeg blev bestemt ikke skuffet.

Forfatteren besidder naturligvis en enorm viden om sit emne, men dertil kommer, at han er en eminent fortæller og formidler. Selv det mest ”kedelige” stof omkring humlebiens anatomi, fødesøgningsmekanismer, redebygning, forplantning og sådan noget får han gjort interessant, og selve erindringsglimtene (især dem fra barndommen) er fornøjelig læsning. Mange af kapitlerne indledes med små digte om bien af anerkendte forfattere, og det er i høj grad med til at forstærke bogens dybde og litterære kvaliteter. Bogen er tillige hele vejen igennem gennemsyret af en stille og lun humor, og de mange naturbeskrivelser virker indimellem ganske lyriske og poetiske.

Der er især i England en stigende interesse for bøger af denne type, som indhyller et faglitterært emne i personlige og poetiske klæder (i 1970’erne og 1980’erne var det store navn indenfor denne genre Gerald Durrell), og Goulsons bog er et pragtfuldt eksempel på dette.

Altså således en klar anbefaling – også til læsere, som normalt kun er til skønlitteratur.

Originally published by Arne Larsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Don Max
Oversætter
Birgitte Steffen Nielsen
Faustnummer
51668200
ISBN
9788793166646
Antal sider
327

Tema

Tema

Lydbøger til gåturen

Bevæg dig gennem naturen, mens du fylder dit sind med fortællinger, viden og nye input, og oplev hvordan litteraturen kan berige din vandretur.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer