Bog

Bjørnen

Af (
2021
)

Anmeldelse

Bjørnen

07 jun.21

En stærk og rammende fortælling om den handelskultur, der eksisterer på mange af landets gymnasier i form af de såkaldte puttemiddage.

Puttemiddage er en tradition, der forstærker, at man ser hinanden som objekter. Denne bog fortæller historien om en sådan oplevelse og om en piges benovelse over at være blevet valgt, hendes usikkerhed overfor det hele og efterfølgende skam.

15-årige Carli går i 1.g. på gymnasiet, og sammen med en gruppe piger er hun udvalgt til at deltage i en puttemiddag hos en dreng fra 3.g. Pigerne skal efterkomme forskellige krav og skal blandt andet være glatbarberede, have rødt undertøj på, katteører og må kun sige "miav" hele aftenen.

I løbet af aftenen bliver de ting, som Carli skal udføre, mere og mere ekstreme. Hun bliver bedt om at slikke mad op fra bordet, selv drikke med, når hun skænker alkohol, kysse med en anden pige, slikke flødeskum af drengenes brystkasser og af en agurk, der er placeret i gylpen på en af drengene, lige indtil hun kaster op på gulvtæppet.

Dagen efter ser hun billederne af sig selv online, og hun kan slet ikke overkomme at skulle i skole igen. Hendes mor ved ikke, hvad der er sket, og hun bliver temmelig irriteret på Carli.

Efter nogle dage finder Carli en gammel æske, der har tilhørt hendes mormor. I æsken finder hun et lille støvet bjørneskind og en tromme, som bliver katalysatorere for frisættelsen af hendes inderste urkræfter, så hun finder styrken til at komme videre.

Bogen er en del af serien Carlsens billednoveller,  som alle behandler svære emner for unge fra ca. 14 år. Seksualisering er blevet en naturlig del af vores hverdag, og bogen stiller skarpt på denne problematik samtidig med, at den fortæller om at frigøre sig fra usunde og ydmygende traditioner. Det er desuden vigtigt at huske på, at pigerne til ’puttemiddagene’ oftest deltager, fordi de desperate ønsker at blive betragtet som værdifulde, i dette tilfælde målt på udseende og evnen til underdanighed.

Signe Kjærs afdæmpede illustrationer fanger helt eminent de mange stemninger i den korte tekst, og de støtter op om den dybe melankoli i Carli for til sidst at eksplodere i en symbolsk gul farve, da Carli tager sin selvrespekt tilbage.

'Bjørnen' er en virkelig rammende og stærk fortælling, som alle voksne også bør læse.

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
Faustnummer
38887858
ISBN
9788711907801
Antal sider
44

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer