Bog

Spående vølve

Af (
2023
)

Anmeldelse

Spående vølve

11 apr.23
AfPia Bechmann
Skribent

Myterne slippes fri med et forløsende nutidigt blik på kvindekraft og mænd i kjole i velskrevet nyfortolkning af nordisk mytologi.

’Spående vølve’ er en rammefortælling centreret om vølven Hejd og kan læses som en selvstændig forløber til Ravnenes Hvisken-trilogien. Hvor Hejd tidligere optrådte i periferien, indtager hun i ’Spående vølve’ en central rolle som skabende kraft og magtfuld vølve. I handlingen pågår en frem og tilbage vekslende kamp mellem Odin, alfaderen der søger magtfuldkommenhed gennem Hejds fortællinger, og Hejd, der har brug for Odins hjælp til at redde sin bror Gisle fra døden i mosen.

Malene Sølvsten giver en forfriskende ny tilgang til udvalgte myter som Odin ved Mimers brønd, Odin og Gullveig, Midgårdsormen, Fenrisulven og Hel, Tors brudefærd og Balders død.
Har man tidligere læst om de nordiske guder og deres myter, vil man hurtigt opdage, at Malene Sølvsten gør det anderledes og sætter Odin, Tor og Freja i et nyt lys. I myten om Tors brudefærd løsner hun op for den brovtende Tor som stereotyp guddom, og gør samtidig op med latterliggørelsen af mænd i kvindetøj. Også Freja er noget mere, end den rolle vi traditionelt har set hende i som blid kærlighedsgudinde, og fortælles i stedet frem i sin oprindelige skikkelse af magtfuld gudinde opfyldt af rå kvindekraft:

"Odin kigger på den formidable gudinde i al hendes gyldne storhed. Bålet er brændt ned til gløder. Hun står på nogle af dem, men de brænder hende ikke. Natten er faldet på, og alle andre er gået omkuld i marken, berusede af midsommermagien. Her er kun Odin, gudinden, det mørke himmelrum og stjernerne foroven.

'Du er en heks?'
'Jeg er meget. Faktisk vil jeg gå så langt som at sige, at jeg er alt. Døden, livet og guddom for lyst og forplantningens kraft. Jeg er også spåkone og åndemaner.'

I ’Spående vølve’ holdes den skandinaviske litteraturarv i hævd og præsenteres fornemt for læsere anno 2023. For vi kan stadig lære meget af de gamle myter, hvor etik og menneskesyn nok har ændret sig, men temaerne om moderskab, magt, kærlighed, liv og død er stadig interessante for os den dag i dag.

Bogen indledes med et forord af Jeanette Varberg og bør opleves med sine smukt illustrerede opslag med forfatterens egne linoleumstryk.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
135452785
ISBN
9788702382839
Antal sider
275

Tema

Tema

Magi og mytologi

De magiske romanfigurer indtager nye roller i aktuelle bøger. Hekse og vølver står op for både klima, feminisme og en genfortryllet verden.
Læs mere

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser