Bog

Accept

Af (
2018
)

Anmeldelse

Accept af Jeff VanderMeer

05 feb.19

Alt og intet falder på plads i denne værdige afslutning på øko-noir trilogien om det mystiske Område X.

Det er en seriøs omgang øko-mystisk, Jeff Vandermeer lægger for dagen med sin serie om efterretningsorganisationen Southern Reach og dens efterforskning af det foruroligende Område X, der stadigt breder sig. Spørgsmålene er mange, og som læser må man kunne forene sig med, at nye svar udløser nye spørgsmål.

Tredive år er gået med overvågning af det særprægede vildnis, der langsomt vokser sig større og opsluger landskabet bid for bid. Fortid og nutid blander sig sammen, og kapitel for kapitel går tid og sted gradvist i opløsning. Med ’Accept’ bliver trådene fra de to foregående bøger i serien samlet, og man aner konturerne af Område X's oprindelse.

I tiden op til begivenhederne i Område X, møder vi Saul Evans. Han er fyrmester i fyrtårnet, og bliver øjenvidne til skabelsen af Område X, selv om han ikke er klar over det eller de konsekvenser, der følger af de mystiske begivenheder på daværende tidspunkt. Hans forbindelse til psykologen Gloria, der senere forfremmes til direktør for Southern Reach og deltager i den tolvte ekspedition ind i Område X, får alt sammen betydning for de senere hændelser i Southern Reach.

Samtidig følger vi Control og Spøgelsesfugl, biologens dobbeltgænger skabt af Område X, og deres forsøg på at forstå, hvad der egentlig foregår og ikke mindst hvorfor. Spørgsmålet er, om det overhovedet giver mening at finde et svar. For mens økosystemet Område X, hvor tiden går hurtigere, opsluger arealer og forvandler vildfarne ekspeditionsmedlemmer til fremmedartede væsner, ugler og kaniner, går vigtigheden af at forstå hvorfor langsomt i opløsning.

Er det er videnskabeligt eksperiment, som er løbet løbsk? Naturens hævn over mennesket? En uden jordisk invasion? Eller er der snarere tale om en bibelsk apokalypse? Svaret kender jeg ikke, men Vandermeers formål er heller ikke at give et egentlig svar, men mere at få os til at tænke over det og blive grufuldt forundrede over det gådefulde mysterium undervejs.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Poul Bratbjerg Hansen
Faustnummer
54532768
ISBN
9788763857475
Antal sider
360

Tema

Tema

Klimalitteratur

Litteraturen udstiller de fatale konsekvenser af menneskelige handlinger og udgør samtidig en fiktiv legeplads med et indbygget refleksionsrum.
Læs mere

Tema

Tema

Spekulativ fiktion

Velkommen til en verden af fiktion, hvor elementer af teknologi og fantasi vikles sammen og udfordrer vores forståelse af verden.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer