Bog

Mefisto

Af (
2020
)

Anmeldelse

Mefisto af Bernard Villiot

17 feb.20

Stilfuld og flot sort-hvid billedbog med en rørende historie om at være offer for menneskers fordomme og føle sig fremmedgjort.

Billedbogen 'Mefisto' egner sig til højtlæsning fra fem års alderen, og både børn og voksne vil blive grebet af den poetiske historie.

Hovedpersonen i denne bog er en frihedselskende gadekat ved navn Mefisto. Mefisto er en sort kat, og menneskene i byen ser ham som anderledes end de andre katte på grund af hans farve. De siger, at han bringer ulykke. Katte er kendt for at gå deres egne veje, og det er noget, Mefisto virkelig lever op til. Men en dag får han nok at være ugleset og forfulgt i byen, og han beslutter sig for lede efter et sted, hvor farven ikke er vigtig og hvor der er fred og ingen had. Han finder et sådant sted ude på landet langt fra byens jag.

Længe nyder han at være væk fra bymenneskernes hårde blikke, selvom fortiden af og til giver ham ubehagelige mareridt. Gennem den varme del af året lever Mefisto sit nye liv på landet, men da kulden kommer, savner han byens varme tilflugtssteder. Han vender tilbage og tror sig selv glemt, men opdager til sin overraskelse, at han er blevet savnet af byens mennesker. Savnet, fordi rotterne, som han før holdt nede, har haft frit spil under hans fravær. Menneskene byder ham velkommen tilbage, og han bliver værdsat og kælet for, når han ønsker det. På sine egne vilkår og uden at gå på kompromis med sin frihedstrang er han nu en værdifuld del af fællesskabet.

Denne bog er utrolig flot, og den stærke historie og symbolik bliver forstærket af den innovative brug af sort-hvid tryk. Trykket minder meget om papirklip og silhuetter, og det giver et behageligt melankolsk udtryk. Det er elegant og føles ikke spor minimalistisk på trods af manglen på farver.

Mefisto er jo sort, og det er den primære grund til hans problemer, men i bogen vises han ikke kun som sort, men også af og til hvid i kontrast til sine omgivelser. For eksempel vises han som hvid i månens skær mod den sorte himmel, da han flygter fra byens hårde liv. Skiftet og vekselvirkningen er iøjnefaldende og får læseren til at tænke over perspektivet.

Selve teksten og historien er skrevet som en lang enetale fra hovedpersonen, hvilket også er et lidt usædvanligt greb i en billedbog, men meget virkningsfuldt, da man som læser ret hurtigt kommer til at se verden fra denne ensomme kats synsvinkel.

En poetisk og rørende billedbog, som giver anledning til at snakke med barnet om fordomme og overtro. Kan man blive elsket og samtidig beholde sin frihed? Og hvad er man værd, hvis man står udenfor fællesskabet?

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Dal Michaelsen
Graphic
Antonie Guilloppé
ISBN
978-87-7151-604-3
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer