Karen Blixen er en af de mest kendte danske forfattere i udlandet. Hendes værker appellerer både til almindelige litteraturelskere og forskere. Herhjemme er hun nok bedst kendt for sit værk ‘Den afrikanske farm’, der handler om de næsten 20 år, hun boede i Kenya, hvor hun havde en kaffefarm. Udenfor Danmarks grænser er hun bedst kendt for ‘Seven Gothic Tales’, der oprindeligt blev udgivet på engelsk i 1934 og sidenhen oversat til dansk.
Hvor skal jeg starte?
Alle Karen Blixens fortællinger kan anbefales. Men når man ønsker at træde ind i Karen Blixens univers for første gang, vil det være en god idé at begynde med novellen 'Det drømmende barn' fra Vinter-Eventyr (1942), fordi det ikke er den mest komplicerede historie at gå i gang med. Samtidig rummer den stadigvæk en grad af den kompleksitet, som er karakteristisk for Karen Blixen.
Når man har læst 'Det drømmende Barn', kan man gå videre med Syv fantastiske fortællinger (1934) og de øvrige noveller i 'Vinter-Eventyr' (1942). Den afrikanske farm (1937) er en bog med selvbiografiske elementer fra Karen Blixens mangeårige ophold i Kenya, og er blevet en verdensklassiker. Endvidere kan det absolut anbefales at læse novellen "Babettes gæstebud"(1952) hvor Babette lægger alle de penge, hun har vundet, sin store kærlighed og alle kræfter i at skabe et overdådigt måltid - et måltid, som bliver et billede på en kunstners frembringelse af et kunstværk.
Forfatterskabet
Karen Blixen skrev allerede mens hun var i Afrika, men det var først efter sin endegyldige hjemkomst til Danmark, at hun udgav sine fortællinger. Hun udkom til at starte med på engelsk med 'Seven Gothic Tales' (1934), skrevet under pseudonymet Isak Dinesen, som hun fik stor succes med. Bogen udkom året efter på dansk med titlen 'Syv fantastiske fortællinger'. Senere er der kommet et stort antal værker, og Karen Blixen har vundet stor anerkendelse over hele verden.
Blixens forfatterskab er for en stor del atypisk for sin tid, da historierne sædvanligvis foregår i aristokratiske miljøer i tiden ca. 1770-1848. Men forfatterskabet skriver sig samtidig ind i sin samtid ved at beskæftige sig med det oprindelige, det primitive, som også var litteraturtendensen i Danmark i 1920-erne og 1930-erne. Og det eksistentielle aspekt, der er til stede i stort set alle fortællingerne, var en tendens i 1940-ernes øvrige danske litteratur. Set i det lys var Karen Blixen moderne og på linje med sin tid.
Hendes historier er bygget op over "de store fortællingers" mønster. Dvs. at forfatteren er en stedfortræder for den skabende Gud og med sin fortælling skaber et ordnet billede af verden. Flere historier er skrevet efter "det kinesiske æskeprincip", hvor én historie ligger inden i en anden historie, som igen ligger inden i en tredje osv. Der er et gennemgående fortællende forløb i teksterne og opbyggelige budskaber. Hendes fortællinger betyder altid noget andet og mere end det, der umiddelbart fortælles.
Karen Blixens liv
Karen Christentze Dinesen blev født på Rungstedlund i 1885. I 1914 blev hun, samme dag som hun ankom til Kenya (datidens Britisk Østafrika), gift med sin halvfætter Baron Bror von Blixen-Finecke. I de efterfølgende år drev de sammen en kaffefarm ved Ngong Hills i nærheden af Nairobi. Karen Blixen fik et nært forhold til sine ansatte og levede i pagt med den omgivende natur. Karen Blixen blev i løbet af sit ægteskab med Bror Blixen smittet med syfilis, uden tvivl fordi Bror var hende utro. Hun blev behandlet for det i både Afrika og Danmark, og sygdommen kom i bero.
Efter sin skilsmisse fra Bror Blixen i 1922, overtog hun den daglige drift af kaffefarmen og fungerede som administrerende direktør, med økonomisk hjælp fra familie og venner. Hun blev gode venner med den engelske adelsmand og militærpilot Denys Finch Hatton, som hun mødte første gang i 1918, og de indgik med tiden et kærlighedsforhold. Finch Hatton brugte Blixens kaffefarm som hjemmebase, når han ikke var ude i vildmarken. Forholdet mellem de to fik en brat afslutning, da Denys Finch Hatton døde i et flystyrt i 1931. Det blev starten på slutningen af Blixens tid i Afrika. Hun var i dyb sorg og kaffefarmen var gået fallit. Allerede samme år flyttede hun hjem til Danmark og Rungstedlund, hvor hun boede indtil sin død i 1962. Tom Buk-Swientys biografi Løvinden: Karen Blixen i Afrika (2019) fokuserer på Karen Blixens år i Afrika.
Filmatiseringer
Karen Blixens store succes kan også til dels tilskrives, at flere af hendes værker er blevet filmatiseret. ‘Den afrikanske farm’ dannede baggrunden for Sydney Pollacks film ‘Out of Africa’ fra 1985. filmen vandt 7 Oscars og var nomineret til yderligere 4. Meryl Streep spillede hovedrollen som Karen Blixen og Robert Redford kunne ses i rollen som den karismatiske Denys Finch Hatton. To år senere kom den danske filmatisering af ‘Babettes gæstebud’, instrueret af Gabriel Axel. Den oplevede større succes i udlandet end i Danmark, muligvis fordi ‘Out of Africa’ havde så stor succes og skabte interesse for Karen Blixens fortællinger. I 2021 kom den danske film 'Pagten' om Karen Blixens venskab med forfatteren og digteren Thorkild Bjørnvig. Filmen er baseret på Thorkild Bjørnvigs bog Pagten - mit venskab med Karen Blixen, som skildrer Bjørnvig og Blixens platoniske kærlighedshistorie.
Skrevet af cand.mag. Mette Elsig Olsen, revideret af Litteratursidens redaktion
Kilder, links og centrale værker