Bog

Efterladte fortællinger

Af (
1975
)

Anmeldelse

Den stolte Dame. Fortælling fra Efterladte Fortællinger af Karen Blixen

01 feb.05

Historien 'Den stolte Dame' er en historie om kærlighed, magt/afmagt og frem for alt om stolthed.


Varmen svøbte sig om mig en solrig junidag, da jeg gik fra Rungsted Station på vej mod det længe ventede mål – Rungstedlund.
Her var kønt med Øresund på den ene side og Rungstedlunds herligheder til den anden side.
Først måtte jeg jo gå turen gennem parken for at besøge Karen Blixens grav.
Det var et underligt mørkt og skyggefuldt sted.
Jeg gik derefter ind i huset med stor ærbødighed og ventede spændt på,  om jeg kunne blive indfanget af atmosfæren – der var smukt – men jeg fandt ingen sjæl – den var fløjet for længe siden.
 

Sjæl, vid og intelligens er der til gengæld rigeligt af i Karen Blixens ”Efterladte fortællinger”, som indeholder 10 store fortællinger.
I fortællingen ”Den stolte Dame” møder vi bøddelen Samson, tjenestepigen Marie-Marthe, den forældreløse Jeanne og sidst men ikke mindst den aristokratiske Madame la Marquise de Perrenot de Lionne.

Tiden er Paris i 1794 – der har været revolution i Frankrig, adelen har fået hovederne hugget af, og nu venter den frygtede La Guillotine på én af sine sidste ofre – kvinden  Perrenot Lionne (la Marquise).

Aftenen før henrettelsen af den gamle dame, får bøddelen Samson besøg. Da han er i venligt lune, modtager han to kvinder - den ene af kvinderne er tjenestepigen Marie-Marthe og den anden er den gamle dames barnebarn Jeanne.
 
”Vent et øjeblik, lille borgerinde, vent et øjeblik”, sagde han. ”Ved du, hvad det er, du er ved at gøre nu? Du kysser Samson, manden som huggede hovedet af kongen og dronningen af Frankrig. Du kan endnu blive en sansculottes kone, men ingen aristokrat vil nogensinde kysse de læber, som har kysset Samson.”
 

Hvad det er for et kys og hvilken tjeneste bødlen Samson skal opfylde, ja, det skal læseren selv have lov til at opleve gennem Karen Blixens visuelle fortællekunst.
 
Historien ”Den stolte Dame” er en historie om kærlighed, magt/afmagt og frem for alt om stolthed. Da jeg læste historien første gang, synes jeg pludselig, at jeg for første gang rigtig forstod ordet ”stolthed”. Senere har historien arbejdet i mig, og der er kommet mange flere dimensioner til siden hen. Prøv selv at læse historien sammen med de 9 andre historier i ”Efterladte fortællinger”.
Det er fortællekunst på højt plan! 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
00961280
ISBN
9788700548312
Antal sider
290

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer