Bog

Alfred og gabestokken

Af (
2018
)

Anmeldelse

Alfred og gabestokken af Jesper Wung-Sung

24 maj.18

Wung-Sung kan som ingen anden sætte ord på det at være anderledes. Her i et forunderligt og smukt illustreret eventyr for børn.

I denne grumme gode børnebog zoomer den populære forfatter endnu engang ind på temaet om at være anderledes. Alfreds kongelige fornærmelser sender ham i gabestokken på byens torv. Efterhånden som straffen forlænges, vokser Alfreds indædthed, som han udtrykker med alverdens forbandelser og gutturale, dyriske lyde. Til slut er drengen mere dyr end menneske, men redningen kommer fra en uventet kant.

I gamle dage var gabestokken et almindeligt middel til offentlig ydmygelse og afstraffelse af datidens syndere, og ordet bruges i dag som metafor for det samme. I denne børnebog er Wung-Sung ikke blot en mesterlig fortæller, som ynder stilistiske virkemidler som metaforer og eventyrtræk, han leger også med sproget og fortælleformen for at sætte dem ind i nye sammenhænge.

Fortællingen om Alfred i gabestokken er typisk Wung-Sungsk med sin uforlignelige særhed og skæve humor. Som i bogen ’Zam’ om zombiedrengen Zam, kæmper Alfred for sin menneskelighed og det at blive set som et individ frem for en plage. Forfatteren rusker godt og grundigt op i definitionen på rummelighed og social accept, og sætter ord på fordømmelse og udskamning på helt nye børne(u)hyggelige måder.

Bogen er smukt illustreret af John Kenn Mortensens tegninger, der på flotteste vis indfanger essensen af ’Alfred og gabestokken’.

Bogdetaljer

Forlag
Høst
Faustnummer
54071183
ISBN
9788763853163
Antal sider
99

Læs også

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer