Bog

Litteraturland - en GPS

Af (
2022
)

Anmeldelse

Litteraturland : en GPS

02 mar.22

Noget så sjældent som et inspirationsværk, der med lige dele professionalisme og fortælleglæde rækker ud mod både studerende, deres undervisere og helt almindelige læsere.

Med fortælleglæde og formidlingslyst skaber Anne-Marie Mai et yppigt overblik over udvalgte danske litterære værker fra de sidste 50 år. Gennem ni lister, der bærer overskrifter som 'Filosofisk prosa og digtning', 'Nye globale liv' og 'Dialoger mellem kunstarter', samles ikke færre end 157 værker, der genremæssigt spænder bredt fra romaner og noveller over digte til sangtekster og hybrider. Her er inspiration at hente til både lystlæsning og litterære opgaver.

Anne-Marie Mai, som er forfatter og professor i dansk litteratur ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier ved Syddansk Universitet, deler rundhåndet ud af sin enorme viden og sit fabelagtige overblik, når det kommer til dansk litteratur. Og hvad der ikke gør værket mindre interessant og læsbart, er den fortælleglæde, man fornemmer, Mai også selv besidder. Hendes begejstring for og kærlighed til dansk litteratur er til at tage og føle på, og hun favner med både professionalisme og diplomati et bredt område af tekster fra dengang og nu.

Hver af de ni lister indeholder en række værker, som på en eller anden led knytter sig til hinanden og har noget til fælles. Dette gør det nemt, hvis man som studerende skal perspektivere et givent tema. På listen 'Nye globale liv' finder man værker som fx Lone Aburas’ 'Den sorte bog', Jonas Eikas 'Efter solen', Dea Trier Mørchs 'Da jeg opdagede Amerika' og 'Den russiske sangerinde' af Leif Davidsen. Vidt forskellige værker fra forskellige tider, men med det tilfælles, at de alle kan fortælle os noget om dét, Mai har valgt at kalde ’nye globale liv’.

Hvert af de 157 værker er forsynet med en rammende overskrift, som Mai selv benævner "en poetisk karakteristik", der slår enten en stemning, et tema eller en idé an i det pågældende værk. Og her udover afsluttes hver ’værk-præsentation’ af et velvalgt citat fra værket, som igen er med til at vise værkets stil og stemning.

Bogen er en sand skattekiste af præsentationer af og forbindelser mellem talrige danske værker – og man får lyst til at læse dem alle sammen. Fra en ende af.

Bogdetaljer

Forlag
Hans Reitzel
Faustnummer
61973907
ISBN
9788702338898
Antal sider
463

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer