Bog

Chaplins pind : et essay om litteratur og kreativitet

Af (
2020
)

Anmeldelse

Chaplins pind : et essay om litteratur og kreativitet af Dan Ringgaard

03 jul.20
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Interessant bog om, hvordan kunst bliver til, af professor i nordisk ved Aarhus Universitet Dan Ringgaard, der har speciale i litterære tilblivelsesprocesser.

Dan Ringgaard beskriver gennem udvalgte nøglepersoner, hvordan kunstbegrebet er blevet opfattet gennem tiden, uden at bogen på nogen måde er udtømmende eller kedeligt beskrivende. Den giver derimod bidder af oplysning, læseren kan nyde.

I bogens prolog beskriver professoren, hvorledes han har inddelt bogen i fire udstillingsrum, der hver eksisterer i kraft af hinanden. Overordnet er det græske ord "Poiesis", der handler om at få noget bragt frem i lyset, hvorunder afdelingerne "Fraktur", der spreder og "At skabe", der samler, findes.

Næste rum er begrebet "Praxis", der beskriver en vilje, som træder i kraft som følge af en mangel med rod i kunstnerens arbejde. Rummene i "Praxis" er "Improvisation" og "At skrive", som handler om noget, man gør af egen fri vilje. "Arbejdet" er det tredje ord, der er nødvendigt for at kunne producere, men herunder lever "kreativitet", som er baggrunden for kunst.

Denne indledning bygger han på i de 23 efterfølgende essays, der overordnet handler om kreativitet, og som alle kan skabe en større forståelse for kunst, idet læseren præsenteres for tilblivelsesprocesserne fra kreative og skabende vinkler.

Bogens titel refererer til en fraklippet scene fra filmen 'Byens lys’ fra 1931, hvor en historie opstår ud fra et billede af Charles Chaplin, der i fuld offentlighed kæmper for at få en pind op af en rist. Beskueren ser noget ske, og noget blive født.

Dan Ringgaard er en virkelig dygtig formidler, der med ’Chaplins pind’ har skabt en lille stor bog, der indeholder mange iagttagelser og refleksioner. Han beskriver forskellige mulighede,r man kan blive inspireret af, og hvordan det at skabe kunst også kræver, at man arbejder for at komme i en tilstand, hvor man kan skabe. Hvor vigtig kedsomhed er for at få idéer og komme i proces.

Dan Ringgaards store viden gør, at han ubesværet bevæger sig rundt mellem værker, personer og begreber. Bogen er en stor fornøjelse at kaste sig ud i for alle, der interesser sig for kunst.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
48099807
ISBN
9788772190075
Antal sider
225

Tema

Tema

Essays

Essayet er en slags faglitteratur med skønlitterære virkemidler, der henter en fri og personlig sprogbrug fra fiktionen.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser