Bog

Skyggesider

Af (
2001
)

Anmeldelse

Skyggesider af Ketil Bjørnstad

15 aug.01

"Skyggesider" er beretningen om Erling Fall - en mand, der lader sig styre, som lever i skyggen af sine mere dominerende nærmeste, og som har det godt med at spille andenviolin. På trods af, at han er et meget kultiveret og moralsk menneske, kan han i en krisesituation helt miste kontrollen over sine handlinger og falde dybt.

På bogens allerførste side præsenteres vi for, hvad bogen drejer sig om: der er sket noget fatalt en mørk aften i Paris, og Erling "måtte spørge sig selv, hvor den begyndte, den serie af begivenheder, der til sidst fik ham til at miste grebet om sit eget liv, det liv, han hele tiden havde ønsket at leve og fuldføre som et anstændigt menneske, som man sagde, inden for de trygge, givne rammer; … Han havde aldrig, og måske var det netop derfor, han var dommer, ønsket at komme på kant med loven."

Da hans kone efter 12 år forlader ham, styrter Erlings verden i grus. Han må tage orlov fra sit job, fordi han - en dommer! - terroriserer konen pr telefon om natten og kører fuld i bil.
Erlings gamle gymnasiekammerat, Gudmund Kværnland, hanker op i ham og får ham overtalt til at tage med på en ekspedition til Himalaya. Erling tager imod vennens håndsrækning, men typisk for Erling har han ikke som de øvrige deltagere ambitioner om at nå toppen, men tager med for at passe tjansen som radiomand i Base Camp. Ekspeditionen er et vendepunkt, det går opad såvel bogstaveligt som psykisk og socialt.

Efter ekspeditionen knytter Kværnland, der er en hovedrig forretningsmand, Erling til sig som sin økonomiske rådgiver, og det viser sig, at Erling faktisk har en fin næse for indbringende investeringer. På en forretningsrejse til Taiwan møder Erling Sophie Lee, en smuk og succesrig forfatter. Hun bliver hans næste store kærlighed.
De danner par og slår sig ned i Paris, hvor Erling bestyrer Kværnlands franske afdeling. Da han får mistanke om, at Sophie Lee bedrager ham, mister han endnu engang kontrollen over sine handlinger…

Begivenhederne fortælles udelukkende, som de opleves af Erling med hans refleksioner, fortolkninger og selvransagelser flettet ind i rækken af begivenheder. Bogen et stærkt psykologisk portræt af en mand, der under en krise falder dybt, rejser sig og synker dybt én gang til. Bogen begynder hjemme på gården ved Randsfjorden i Norge, rammen om Erlings trygge og gode liv i det første ægteskab, og ender sammesteds. De mellemliggende begivenheder har Erling tilsyneladende lagt bag sig, men det er et åbent spørgsmål, om trygheden og kontrollen nu også er genoprettet.

Teksten er tæt, men i et letflydende sprog. Bogen er aldeles usentimental, snarere ironisk, i beskrivelsen af Erling, og den rummer både god underholdning og stof til eftertanke.

Cicero, 2001. 187 sider

BogWeb - 15. august 2001

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Faustnummer
23328062
ISBN
9788777143618
Antal sider
187

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer