Bog

Havesaksen

Af (
2020
)

Anmeldelse

Havesaksen

10 mar.21

Grotesk, vild og underholdende billedbog om en havefest, der ender med afklippede og forbyttede tæer.

Der er fest i haven, for far holder fødselsdag. Det vælter ind med gæster, og havebordet bugner af alt det, voksne kan lide: sure fisk, øl, stinkeost og kaffe. Pigen keder sig og kravler ind under bordet. Her er også hunden Pernille, og sammen kigger de på de mange fødder.

Jeg husker samme scenarie fra, da jeg var barn, men hvor vi nøjedes med at binde folks snørebånd sammen med sidemandens, tager narrestregerne her en mere makaber drejning. Pigen får øje på en havesaks, og inden hun rigtigt får set sig om, ligger der en bunke afklippede tæer i græsset. Både tykke storetæer og tynde, knortede tæer, tæer med neglelak og tæer med hår, skæve tæer og tæer, der lugter af sure fisk.

De afklippede tæer skaber selvfølgelig en værre ståhej, men heldigvis er faster Fanny håndgerningslærer, så hun får hurtigt syet dem på igen. Problemet er bare, at hun ikke har syet tæerne på de rette fødder. Så de voksne må have gang i en omgang billedlotteri med tæer for at finde ud af, hvem de afklippede tæer hører til hos. Mærkeligt nok bliver der ved med at være en enkelt tå i overskud, og den ender som reserve i pigens æske med rokketænder.

Det er en gakket, krøllet og fantasifuld historie, der kompletteres af de farverige og insisterende illustrationer, som passer særdeles godt til den absurde og overraskende handling. Det ene vanvittige scenarie følger efter det andet, og tegnestilen er nærmest surrealistisk med de mange skæve og overdimensionerede vinkler og former fx pigens store, røde mund.

’Havesaksen’ er Gertrud Tinnings første børnebog, mens illustrator Louise Thrane blandt andet har illustreret billedbogen ’En løve i zebraklæder’.

Bogdetaljer

Forlag
Vild Maskine
Graphic
Louise Thrane Jensen
ISBN
9788772270982
Antal sider
32

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer