Bog

Den dygtige skrædder

Af (
2024
)

Anmeldelse

Den dygtige skrædder

08 mar.24

En klog, fin og anderledes billedbog om den indiske tradition for genbrug og om noget så gammeldags som ydmyghed og nøjsomhed.

Rupa Ram er en dygtig skrædder, som syr tøj, alle kan lide, men han er ulykkelig over, at han aldrig har haft penge til at sy fine klæder til sin egen familie. Han skal kort efter til bryllup og skal bære den traditionelle saafa, en særlig turban. Rupa Ram skammer sig over, hvor gammel hans saafa er, men til brylluppet modtager han en ny og flot saafa i velkomstgave.

Han bliver han så glad for saafaen, at han efterfølgende nærmest slider den op. Han ser, at den indeni er syet af det fineste stof. Af dette syr han en odhni, et smukt klæde, man fæstner i håret, som falder ned over skuldrene, til sin kone. Derefter syr han en kurta, en lang smuk skjorte, til sin søn, en gudiya, en lille dukke til sin datter og til allersidst bliver stoffet til en kahaani, en fortælling om, hvordan hans gave blev til alle disse vidunderlige ting, der har bragt så stor glæde.

'Den dygtige skrædder' er en klog og fin billedbog, der falder lige ind i tidens ånd og handler om glæden ved at forvandle og dermed ære noget, man er rigtig glad for. I Indien har de tradition for at sy tekstiler om, dels fordi et udtjent pudevår sagtens kan leve videre som en taske eller lignende, men måske også fordi man føler respekt for en evt. giver og gerne vil vise, i hvor høj grad man værdsætter gaven. Slutteligt bliver fortællingen om tekstilernes transformation til deres egen historie.

Billedbogen er meget smuk med farvestrålende illustrationer, der meget kreativt lader historien slynge sig rundt på siderne, båret af dette stykke særlige stof. Stoffets bæredygtige vej udgør handlingen, og det er på ingen måde søgt, men fortæller i stedet blot en historie fra et land, hvor genanvendelsestanken er helt naturlig. 

Bogdetaljer

Forlag
Hjulet
Oversætter
Vagn Plenge
Faustnummer
137937239
ISBN
9788789213194
Antal sider
36

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer