Bog

Mørkeland

Af (
2019
)

Anmeldelse

Mørkeland af Niels krause-Kjær

16 maj.19
AfArne Larsen
Skribent

Højaktuel politisk thriller giver et skræmmende, nærmest dystopisk, billede af et Danmark med politiske intriger, magtspil og demokrati i forfald.

Niels Krause-Kjær er uddannet journalist og har bl.a. en baggrund som pressechef for de konservative, er foredragsholder og politisk debattør og vært på DR-programmet Deadline, og han har således et indgående kendskab til mediebranchen og Christiansborg. 'Mørkeland' er en selvstændig fortsættelse til den filmatiserede bestseller Kongekabale, men her 20 år efter er forfatterens syn på samfundet og politikerne blevet en hel del mere dystert. Af lignende romaner kan nævnes Hanne Vibeke Holst trilogi Kronprinsesen og vel i og for sig også tv-serier som f.eks. 'Borgen'.

Historien giver et gensyn med journalisten Ulrik Torp. Han er nu blevet midt i 50’erne, og har siden en sparerunde på Dagbladet været arbejdsløs og på kontanthjælp. Torp er i krise både med sit liv og fraværet af identiteten som journalist, men en uventet chance giver ham muligheden for at vende tilbage til sin gamle avis som praktikant. Torp skal godt nok ikke tage sig af politiske artikler som tidligere men hjælpe til med andet stof i en tid, hvor alle er optaget af et kommende folketingsvalg.

Torp skal bl.a. undersøge mordet på en ung fuldmægtig fra Indenrigsministeriet, som politiet overhovedet ikke har nogen mistanke til eller forklaring på. Sammen med den unge Simon kommer Torp på sporet af mulig manipulation af stemmetallene fra det nyligt overståede folketingsvalg, og snart tegner der sig en mulig sammenhæng mellem fuldmægtigens død og manipulationen.Men Torps research fører ham i direkte kollisionskurs med en række tidligere politikere og topembedsfolk, der har deres helt egen agenda for at forsvare samfundet og demokratiet..

Niels Krause-Kjær holdt i foråret et foredrag på Slagelse Bibliotek med titlen 'Politikerlede og medieskepsis', og udover at foredraget viste en utrolig stor indsigt i Christiansborg, politikere og medieverdenen, så samler overskriften egentlig også ganske dækkende forfatterens eget syn på demokratiet i Danmark. Alene dette syn og forfatterens insiderviden gør romanen til mere en blot en banal spændingsroman, men det gør da bestemt ikke noget, at romanen også er velskrevet og at særligt skildringen af Ulrik Torp som en mand i midtvejskrise er særdeles fin.

Romanen er hurtig læst, men hold da op, hvor er den interessant og giver stof til eftertanke.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
46536827
ISBN
9788711910283
Antal sider
298

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser