Bog

At løbe

Af (
2011
)

Anmeldelse

At løbe af Maria Sveland

19 sep.11

Smuk, dybsindig, trist, melankolsk, desperat og helt igennem fantastisk roman, om misbrug i en verden hvor det trods alt stadig er kvinderne mod mændene.

Emma og Julia er bedste veninder, selv om de er som nat og dag og kommer fra to meget forskellige familier. Emma med det lyse sind og Julia med det mørke, som tilsammen udgør en fantastisk helhed. Emma med den søde, enlige, frisindede mor Annika, og Julia med den sammenbidte og neurotiske mor Gisela og den fjerne og meget strenge far Carl.

Da de to 13-årige piger en dag møder en blotter i skoven, bliver det startskuddet til en helt ny udvikling, en rejse ind i en mørk og uhyggelig voksenverden. Da den stille og forsigtige Julia ydermere bliver voldtaget til en skolefest, viser det sig at hun igennem mange år er blevet seksuelt misbrugt af sin far. Nu begynder den svære rejse for de to unge piger og deres mødre, en kamp mod mændene, samfundet, ”systemet” og den ondskabsfulde landsbysladder. Og alt det der kan gå galt, går galt.

’At løbe’ er en bog om det mørke grænseland, der er mellem barndommen og voksenalderen. Om at løbe væk fra alt det der er svært, alt det som er for slemt og mørkt til at man kan sætte ord på det. Det er en smuk og hjertegribende historie, om alt det der kan gå galt, når voksenverdenen svigter børnene.

Bogen rummer en melankoli og en desperat tristesse, som sætter sit spor på læseren. Det er en sørgelig fortælling, der trækker tråde langt bagud i generationerne, således at man – om ikke ligefrem forstår – personernes handlinger, så i hvert fald får en fornemmelse af den vidtrækkende virkning, som svigt og afsavn giver på mennesker.

Maria Sveland fik sit store gennembrud i 2008 med den kontroversielle roman ’Bitterfissen’, som er et opgør med ligestillingen og kønsrolledebatten. Hun er uddannet journalist og har produceret en lang række radioprogrammer, inden hun for alvor slog igennem som forfatter. I ’At løbe’ gør hun endnu engang op med et tabu, nemlig pigers og kvinders stilling i forhold til mændene, i et forholdsvis moderne, vestligt samfund.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Christina W. Bojlén
Faustnummer
28894260
Graphic
Sara R. Acedo
ISBN
9788770535946
Antal sider
419

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer