Bog

Jeg ser det

Af (
2020
)

Anmeldelse

Jeg ser det

12 mar.21

Smuk billedbog om synet, der er så visuelt indbydende, at man allerede ved første øjekast får en forståelse for vigtigheden af netop synssansen.

Det ukrainske makkerpar har skabt en vidunderlig billedbog, der fortæller om synssansen i ord, men i endnu højere grad i billeder. Bogens forside er opsigtsvækkende i sin fluorescerende orange/pink farve, og når man åbner bogen, udsættes man for en sand eksplosion af farver og former.

Bogen indledes grandiost, hvilket desuden understreger synets betydning, med sætningen : ”I begyndelsen var der mørkt. Man kunne slet ingenting se. Og så blev der lys”. Ganske som i Skabelsesberetningen.

Bogen viser øjets opbygning, farver, måder at se på, som både kan være gennem en linse, et par briller, et webkamera og på mange andre måder. Læseren præsenteres for hjælpemidler, der kan medvirke til at afkode verden, hvis man enten ser dårligt, eller slet ikke kan se. Bogen fortæller også, hvordan vores øjne opfatter tegn og symboler. At der findes ting ikke engang øjnene kan se, som vores sjæl, og at vores øjne kan snydes gennem optiske illusioner.

Det er langtfra menneskearten der ser bedst, rigtigt mange dyr ser mange gange bedre end os. Vi kan bruge vores øjne til at se, uden at se. Vores visuelle forståelse er afhængig af den erkendelsesramme, vi har. Selvom to mennesker umiddelbart betragter samme motiv. Og hvordan verden hver dag lærer os om nye måder at se på. Hvis bare vi vil.

Bogen fik i 2018 ’The Bologna Ragazzi Award’, der gives på ’Bologna Children’s Book Fair’, og som betragtes som en af verdens højest ansete internationale priser indenfor udgivelser til børn. Prisen gives bl.a. for en bogs grafiske kvaliteter og denne bog er en springflod af disse. De farverige og detaljerede sider inviterer til langvarige besøg og spændende opdagelser, hvorigennem man får en forståelse af synsmæssige udfordringer. Bogen formår at formidle interessant viden i stærke visuelle rammer og kan læses sammen med børn fra ca. 5 år.

Bogdetaljer

Forlag
Forlæns
Oversætter
Johannes Wamberg Andersen;
ISBN
9788791611858
Antal sider
60

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer