Bog

Højlydt, stille, hviskende

Af (
2020
)

Anmeldelse

Højlydt, stille hviskende

18 mar.21

Tag med på en forunderlig rejse i sansernes verden i denne fagbog om hørelsen, hvor formidling og grafik går op i en højere æstetisk enhed.

Prisvindende børnefagbog gør os klogere på høresansen. I et stramt grafisk udtryk og med en vidtfavnende og næsten filosofisk tilgang til emnet pirrer bogen nysgerrigheden og opfordrer intuitivt til at gå på opdagelse og udforske vores egne sanser. Det her er mere end blot basal anatomilære. En visuel lækkerbisken for alle, der holder af flot kunstnerisk layout og en tankevækkende bog for de mindste skolebørn.

”Lyd er usynlig, og alligevel lægger vi mærke til den. Vi lytter… og så hører vi”.

I 'Højlydt, stille, hviskende' udfoldes hørelsen og hvordan vi eksponeres for og fortolker alverdens lyde. Der er lyde overalt omkring os, i byens pulserende miljø, i naturens rolige omgivelser og vores kroppe laver tilmed også mange varierede lyde. Nogle lyde kan forstyrre og stresse, andre berolige og løfte humøret.

I et hav af ukendte og kendte lyde søger vi mennesker efter orden og harmoni og således opstår musik. Lydstyrke i decibel illustreres på en fin skala med faldende sne og meteornedslag som de to yderpunkter. Der vises musikinstrumenter lige fra den fantastiske piv-i-røv-fugl og lirekassen til klassiske og moderne orkesterinstrumenter. Nogle højst spøjse instrumenter er dog grøntsager, som musikgruppen ”The Vegetable Orchestra” spiller musik på.

Man kan også læse om mennesker, der beskæftiger sig med musik og formidling. Dette leder over i sprogets betydning for at nå og forstå hinanden. Foruden talesproget er der også tegnsprog og kropssprog, som gør os i stand til at forstå hinanden uden ord. Bogen afsluttes på lyrisk vis med at handle om stilhed. I stilhed kan man være heldig finde noget, man har søgt længe efter.

Har du fået lyst til at lytte efter? Så kommer bogen slutteligt med forslag til at lytte til havbruset i en konkylie, musik fra en vinylplade, markedsstøj eller måske en gengivelse af verdens ældste lyd ”Big bang”, som fysikeren John Cramer har lavet beregninger af og gengivet.

Bogens billedside er holdt i firfarvetryk i neonlignende farver med ikoniske illustrationer. De to ukrainske forfattere Romana Romanishin og Andrij Lesiv er begge uddannet indenfor kunst og med deres kompromisløse æstetiske udtryk, skiller deres nu to bøger om sanserne sig positivt ud fra mængden. Bøgerne vandt den italienske børnebogspris ”Bologna Ragazzi Award” i 2018, som udpeges af en international jury.

Bogdetaljer

Forlag
Forlæns
Oversætter
Johannes Wamberg Andersen
ISBN
9788791611841
Antal sider
60

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer