Bog

Den sidste udpost

Af (
2021
)

Anmeldelse

Den sidste udpost

04 jan.22

Fin og tankevækkende billedbog om taknemmelighed og viljen til at passe på hinanden og naturen. 

På morfars køleskab hænger et postkort, hvorpå der står ”Med hilsner fra den sidste udpost”. Dette kort bliver startskuddet til eventyret, hvor vi følger de to bjørne morfar bjørn og Lille bjørn, der begiver sig afsted ad de samme fantastiske stier, som morfar gjorde for mange år siden i jagten på verdens sidste vilde sted.

Efter en lang rejse med skib og en endnu længere vandretur, hvor de følger morfarens gamle kort, er de efterhånden ved at fortvivle, for det magiske sted ligner overhovedet ikke sig selv! Heldigvis får de hjælp fra venlige fremmede, der viser dem vej til det magiske sted. Det viser sig, at udposten ligger præcis samme sted, men omgivelserne har forandret sig. Mennesker har ændret hele landskabet. Morfar bjørn beslutter sig for at blive og passe på stedet, mens Lille bjørn skal gå i skole, så vil området nemlig fortsat eksistere, når Lille bjørn bliver stor.

Det er en utrolig fin billedbog med et centralt tema om at passe på naturen, der ellers risikerer at forsvinde. Det er også et væsentligt element, at morfaren vælger at blive for at passe på udposten, hvilket kan symbolisere slutningen på hans sidste rejse. Samtidigt rummer historien også jagten på noget, som man ikke engang ved om eksisterer og det tætte forhold mellem generationerne. Et rigtigt eventyr, hvor man drager af mod et fremmed sted kun ledsaget af et gammelt kort.

Forfatter og illustrator Cecilia Heikkilä har tidligere både illustreret andres historier blandt andet om Mumidalen og Astrid Lindgrens ’En jul i Småland for længe siden’ og adskillige andre billedbøger, men hun har også udgivet bøger, hvor hun selv er både forfatter og illustrator. Hendes fantastiske illustrationer er klassiske, men har en egen varme og sanselighed. Cecilia Heikkilä kan fremmane duften af nåletræerne og vindens dufte i bjergene gennem sine tegninger. Ligesom den svenske maler Helmer Osslund, der malede ’Autumn’ fra 1907, der med sin gennemfarvede baggrund giver samme fornemmelse af et troværdigt hele. Det er en virkelig smuk bog, som sender et stærkt visuelt budskab sammen med den fine fortælling.

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Oversætter
Marie Brocks Larsen
Faustnummer
61736921
ISBN
9788740674354
Antal sider
40

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer