Bog

Bastians løfte

Af (
2020
)

Anmeldelse

Bastians løfte af Jacob Kokkedal

06 okt.20

Kokkedals helt eminente fantasy-serie afsluttes med dette fjerde bind. Samlet set er værket dansk fantasy i absolut verdensklasse.

Jacob Kokkedal har en lang række børne- og ungdomsbøger bag sig, men deres kvaliteter til trods er det dog først og fremmest med denne fantasy-serie, han for alvor har bevist sit fulde potentiale som en velskrivende, opfindsom og stærkt underholdende forfatter.

Kokkedals historie om tårnridderen Maltus er fantasy af noget nær perfekt kvalitet, og uden at tage munden for fuld, må man nu regne Kokkedal som en forfatter fuldt på højde med mange af de helt store nutidige internationale forfattere såsom Joe Abercrombie og Brandon Sanderson.

Kokkedal er selvfølgelig stærkt inspireret af disse forfatterskaber, men alligevel har han formået at skabe sit helt eget unikke univers med en fantastisk interessant hovedperson.

Historien foregår igen på kontinentet Drita-Ristra, som er en brutal verden opdelt i kaster styret af en grådig overklasse, og ude mellem junglens træer lurer både de levende døde og utallige uhyrer.

Pukkelryggen Balt, som engang var den ædle tårnridder Maltus, er stadig sammen med kvinden Adale og hendes fire adopterede børn. De er stadig konstant på flugt både fra den grusomme hersker Bilaq-Khan og dødemageren Murdu og hans hær af udøde. Flugten fører dem op i bjergene og imod den hjemsøgte by Momchai, hvor de håber at kunne være i fred. Men børnene har vist sig at have magiske evner, som begge forfølgere for enhver pris vil have fat i, og forfølgerne vil ikke opgive deres forehavende. Alt håb synes ude, men nu får Maltus og hans selskab uventet hjælp fra tusinder af kasteløse, der inspireret af pukkelryggen, har gjort oprør mod deres herrer, tusinder af dyremennesker og en flok amazonekrigere.

Kokkedals historie skulle egentlig have været en trilogi, men bind tre blev simpelthen så omfattende at forlaget valgte at dele den op i to bind, og nu har serien altså fundet sin både forløsende og tilfredsstillende afslutning.

Serien er som udgangspunkt ikke helt let at gå til, og for at få det hele med og det fulde overblik anbefales det stærkt at læse bøger i rækkefølge – og gerne i et stræk. Kompositorisk er historien bygget op med skiftende fokus på de forskellige personer og med konstante tilbageblik på personernes tidligere liv, og som om det ikke var nok vrimler sted med mærkeligt klingende stednavne (som dog understøttes fint af kort forrest i bogen) og personnavne.

Den tålmodige læser får dog hen ad vejen sin belønning, og resultatet er en dybt tilfredsstillende og rigt facetteret fortælling. Det er fantasy i absolut i topklasse, og forhåbentlig vil Kokkedal fortsætte med at skrive nye fantasyhistorier.

Bogdetaljer

Secondary title
Den trofaste bror, bog 4
Forlag
Ulven og Uglen
Faustnummer
48864015
ISBN
9788793349674
Antal sider
437

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer