Bog

Walker & datter

Af (
2009
)

Anmeldelse

Walker & datter af Kate Jacobs

11 maj.09

En vaskeægte dameroman, hjertevarm, underholdende og søstersolidarisk, centreret omkring en garnbutik i New York.

Det er den amerikanske forfatters romandebut, og bogen er blevet et hit i hendes hjemland. Det kan ikke undre, for hun serverer populære temaer let fordøjeligt og underholdende, taler direkte til kvinders følelser og tager udgangspunkt i gode gamle kvindelige sysler, som forbinder supermoderne kvinder med deres formødre.

Selv om der er en hovedperson, Georgia, enlig mor og indehaver af garnbutikken, er det også en kollektiv roman. En blandet forsamling af kvinder i garnbutikken fra 12-årige Dakota til Anita, der er i halvfjerdserne, og så lige en sviptur til Dakotas vise, skotske oldemor, der får sagt de yngre generationer et par sandheder.

Georgia er en stærk kvinde, der alene har opdraget sin datter og kæmpet for at få garnforretningen op at stå. Da Dakotas far pludselig dukker op efter 12 år og forlanger at være en del af Dakotas liv, krakelerer Georgias velordnede tilværelse. Hendes liv kompliceres yderligere, da barndomsveninden, der i sin tid svigtede hende groft, begynder at frekventere butikken.

En uformel strikkeklub udvikler sig efterhånden i garnbutikken. Medlemmerne har alle forskellige problemer med i bagagen, som f.eks. ensomhed, forliste forhold, pengeproblemer og arbejdsløshed. Problemerne løser sig efterhånden, måske ikke ganske troværdigt, men det føles rart at få bekræftet, at det nytter noget at forfølge sine drømme, og at få serveret happy endings – og dog. Pludselig rammer tragedien, og så viser det sig, hvor stærk kvindernes sammenhold er.

Selv om strikning er trendy, behøver man ikke at være strikkeentusiast for at læse bogen. Nogle af strikkeklubbens medlemmer er nærmest håbløse til at strikke, men det er heller ikke det, det grundlæggende drejer sig om. Strikningen bruges som en måske ikke helt bæredygtig metafor for det indviklede, brogede liv, der består af både ret- og vrangmasker. Det gælder bare om at gribe garnet og komme i gang.

Det er en ukompliceret smil-gennem-tårer bog, som jeg kunne forestille mig ville appellere til mange læsekredse. Forfatteren minder mig lidt om Patricia Gaffney, men har endnu ikke helt Gaffneys sikkerhed i at udfolde kvindeskæbner.

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Oversætter
Henriette Rostrup
Faustnummer
27699553
Graphic
Marlene Sherar / Imperiet
ISBN
9788777148392
Antal sider
333

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer