Bog

Vilde køtere

Af (
2015
)

Anmeldelse

Vilde køtere af Ian Rankin

21 jan.16

Gaderne i Edinburgh hærges af vilde køtere, og Rankins helt John Rebus må vinke farvel til pensionisttilværelsen for at hjælpe med oprydningen i denne hidtil bedste Rebus-krimi.

En pensioneret rigsadvokat myrdes under noget, der ser ud til at være et banalt indbrud. Men da kriminalpolitiet finder et trusselsbrev i den afdødes pung, må de genoverveje drabsmotivet. Opklaringen bliver ikke lettere, da gangsteren Big Ger Cafferty udsættes for mordforsøg, og at han i den forbindelse afslører, at han har modtaget et lignende brev. Tilsyneladende kender de to ofre ikke hinanden. Men er der en forbindelse?

Samtidig er der nærmest udbrudt krig mellem Edinburghs hårdkogte kriminelle og en flok gangstere fra Glasgow, der er kommet til byen med det formål at overtage underverdenen. Kampen om magten er hård, og nogle må lade livet i dette opgør.

John Rebus er gået på pension. Denne gang er det endegyldigt. Han er altså ikke tilbage på ”kolde sager” som i bogen ’En anden mands grav’. Denne pensionering har jeg frygtet meget – for vil det lykkes for Ian Rankin at skrive videre på serien, når hovedpersonen er gået på pension? Al frygt gøres til skamme. Rebus er tilbage i forrygende stil. Faktisk er det lige før, jeg fristes til at kalde denne bog for den bedste i serien. Det klæder virkelig Rebus at slippe for de værste skænderier med de øverste chefer i kriminalpolitiet. Denne gang kan han (næsten) uden problemer køre sit eget løb, når det gælder gråzonerne i opklaringsarbejdet. For selvom Siobhan Clarke og Malcolm Fox benytter sig af Rebus’ ekspertise på konsulentbasis, er det ikke alt, han indvier dem i. Især det efterhånden noget venskabelige forhold til Cafferty folder sig ud i løbet af bogen. Ganske spændende, for øvrigt, for hvordan vil den indre kriminalkommissær i Rebus håndtere forbindelsen med den hårde gangster?

’Vilde køtere’ er 20. bog i serien om John Rebus. Og selvom man med lidt god vilje godt kan læse den uden forudgående kendskab til serien, så vil jeg helt klart anbefale, at man læser nogle af de øvrige bøger først. Ellers mangler man den grundlæggende fornemmelse af Rebus samt viden om hans arbejdsmetoder – og problemerne med ledelsen og kampen mod Cafferty. Men er man til krimier, hvor det fysiske opklaringsarbejde er i højsædet, mens ny teknik og hæsblæsende biljagter er kørt ud på et sidespor, så er denne bog et must-read. På sin vis minder den en del om Mark Billinghams serie med Tom Thorne og Michael Connellys serie med Harry Bosch – alle fremragende bøger.

Originally published by HelleP, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Secondary title
John Rebus-serien
Forlag
Klim
Oversætter
Søren K. Barsøe
Faustnummer
52052416
ISBN
9788771297423
Antal sider
414

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer