Bog

I indviet jord

Af (
2004
)

Anmeldelse

I indviet jord af Ian Rankin

17 aug.04

Den 9. roman med den alkoholiske antihelt John Rebus som hovedperon er en intens, blændende og velskrevet krimi, der holder seriens tårnhøje standard.

"Hvordan gradbøjer man fremragende?", spørger Bo Tao Michaelis i sin anmeldelse i Politiken af Ian Rankins nyeste roman på dansk.

Et rigtig godt spørgsmål. Det er nemlig efterhånden særdeles vanskeligt at finde på nye positive ord, der ikke allerede er brugt i forbindelse med en af Rankins romaner. Han tilhører den absolutte elite, når det drejer sig om nyere romaner inden for krimigenren.

Den unge, smukke kunststuderende Philippa Balfour - kaldet Flip - forsvinder sporløst på vej fra sin lejlighed til en café for at mødes med vennerne. Hendes bekymrede (og meget velhavende) forældre henvender sig til politiet, og efter flere dages forgæves eftersøgning finder man Philippa myrdet. Politiet har kun få spor at gå efter.

Philippa var involveret i et avanceret computerspil ledet af den mystiske Quizmaster. Siobhan Clarke indvilliger i at spille i stedet for Philippa, mens Rebus følger det andet spor. I nærheden af Philippas barndomshjem er der fundet en miniaturekiste i træ med en trædukke i. Kisten er magen til seksten andre små kister, der blev fundet så langt tilbage som i 1836, så Rebus søger hjælp hos den kønne kunsthistoriker Jean Burchill. Kvindetække - det har han, ham Rebus - så inden længe indleder de to et forhold.

Hvorfor bliver stort set alle kvinder tiltrukket af en lettere forhutlet og notorisk drukkenbolt som John Rebus? Jeg tror, det skyldes, at han bag sin sarkastiske facade inderst inde er en rigtig gentleman. Så meget, at han påtager sig skylden for én af sine kvindelige underordnedes dumheder, der for hende ville have været fyringsgrund. Rebus bliver "kun" suspenderet, hvilket i grunden passer ham udmærket, for så kan han efterforske sagen uden sine overordnedes indblanding.

Rebus-fans får til fulde deres forventninger indfriet og mere til, hvilket fører mig tilbage til starten. For hvordan gradbøjer man egentlig fremragende ? Fantastisk fremragende ?

Oversat af Klavs Brøndum. Klim, 2004. 406 sider. Kr 395,-

Bogdetaljer

Secondary title
En John Rebus-sag
Forlag
Klim
Oversætter
Klavs Brøndum
Faustnummer
25168283
ISBN
9788779552494
Antal sider
406

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer