Bog

I ly af mørke

Af (
2002
)

Anmeldelse

I ly af mørke af Ian Rankin

19 maj.03
Skribent

Fortid og nutid blandes godt og grundigt i denne 8. Rebus-krimi. Ombygningen af en gammel bygning, som skal huse Skotlands nye parlament, danner baggrund for historien. Fundet af et gammelt lig, en myrdet politiker, brutale voldtægter og et selvmord er de begivenheder, der væves sammen til endnu en rigtig god historie med John Rebus i hovedrollen. Vi føres rundt i Edingburghs forskellige miljøer og konfronteres med høj og lav.

Rebus’ fortid i skikkelse af Mr. Big fra byens underverden og en ny ung opadstræbende betjent gør ikke livet lettere for Rebus - især ikke da hans egen chef helst ser ham kørt ud på et sidespor. Rebus lider stadig af "weltschmertz" og drikker også stadig alt for meget.

Politik, bestikkelse og kendte personer gør, at pressens og offentlighedens interesse hviler over mordsagen. Et kommende parlamentsvalg gør også sit til at komplicere Rebus’ og de andre betjentes arbejde. Rebus får meget god hjælp fra sin kvindelige kollega Siobhan, og de to udgør et perfekt makkerpar, hvis kringlede måde at tænke på giver nye indfaldsvinkler til sagernes opklaring.

De følgende citater fra bogen fortæller deres tydelige sprog om Rebus’ arbejde og sindstilstand:
"Udenfor havde folk travlt med at rive ting ned og stille ting op. Sådan var det også med opklaringsarbejde: nogle gange pillede man et alibi eller en historie fra hinanden, andre gange byggede man en sag op, hvor hver lille information var en ny mursten i et ofte frastødende bygningsværk."
"Det var, som om han sad i førersædet, men med bind for øjnene, og modtog kørselsanvisninger fra en tilfældig passager. Der var givetvis masser af skilte med "Indkørsel Forbudt" og Blind Vej" forude, men den slags var han efterhånden ret god til at ignorere. Problemet var, at der ikke var sikkerhedssele i bilen .... Og Rebus havde det med at køre for hurtigt."

Efter at have læst denne bog (og de 7 andre) om John Rebus, kommer jeg til at holde mere og mere af den lidt "skæve" hovedperson. Hans særheder, omgang med andre mennesker og forhold til chefer er ikke som folks er flest. Lysten til at besøge byen Edingburgh med alle de "kendte" lokaliteter dukker også op. Selve krimiintrigen bliver i Rebus-bøgerne meget let underordnet i forhold til miljø- og personskildringerne.
Nyd et gensyn med John Rebus, hans kolleger og Edingburgh.

Oversat af Klaus Brøndum. Klim, 2002. 395 sider. Kr 345,-

Bogdetaljer

Secondary title
En John Rebus-sag
Forlag
Klim
Oversætter
Klavs Brøndum
Faustnummer
24379434
ISBN
9788779552104
Antal sider
395

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer