Bog

Døden har en årsag

Af (
2009
)

Anmeldelse

Døden har en årsag af Ian Rankin

05 okt.09

Kriminalkommissær John Rebus’ deduktive evner sættes på en hård prøve af et brutalt mord, terrortrusler i forbindelse med en stor festival og bevæbnede, paramilitære grupper.

Ian Rankin er en internationalt anerkendt krimiforfatter. Hans velskrevne storbykrimier har spændende, uangribelige plot, og dertil kommer tydelige samfundskritiske og politiske aspekter. Hans genretypiske helt Rebus er noget fordrukken, fraskilt naturligvis og med et problematisk forhold til kvinder. Han er udpræget antiautoritær og bøjer gerne reglerne. Han er absolut ingen holdspiller, men en veritabel enmandshær, en terrier, der stædigt følger sit instinkt og sine spor uden at vige tilbage for korporligheder.

Denne krimi lægger ud med et brutalt mord begået i Edinburghs underjordiske, historiske bydel. Den unge mand er blevet tortureret, og sporene peger efterhånden i retning af paramilitære grupperinger, der fra Nordirland har forgrenet sig bl.a. til Skotland. Ydermere kompliceres efterforskningen af, at den unge mand er søn af Rebus’s ærkefjende, gangsterbossen Big Ger Rafferty, der selv om han er i fængsel ikke har problemer med at sætte sine folk til at ånde Rebus i nakken.

Rankin har som altid blik for Edinburghs skyggesider. De lokale forbrydere får  i denne krimi  selskab af  brådne kar inden for politiet. En sidehandling om problemerne omkring en ungdomsklub i et særligt socialt belastet kvarter kobles ubesværet sammen med hovedhandlingen, og bogen slutter med en yderst spændende politiaktion. Med Rebus som hovedaktør forhindres en selvmordsaktion, der kunne have forvandlet festivalen til et veritabelt blodbad.

Med 'Exit music' (2008) sagde læserne vemodigt farvel til en aldrende Rebus. Heldigvis er der et par godbidder tilbage til den dedikerede læser i form af enkelte ældre, hidtil uoversatte Rebus-krimier. 'Døden har en årsag' er oversat som den første, og den er absolut værd at læse, selv om den ikke helt har nået samme niveau som de senere krimier om Rebus. Beskrivelsen af de ultranationalistiske bevægelser i Skotland og den nordirske forbindelse sætter unægtelig tempoet ned og stiller krav til læserens opmærksomhed, men efterhånden stiger spændingskurven, og alle løse ender forbindes på fuldt tilfredsstillende vis.

Originally published by Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Secondary title
En sag for John Rebus
Forlag
Klim
Oversætter
Ib Høy Hansen
Faustnummer
27721192
Graphic
Joyce Grosswiler
ISBN
9788779555785
Antal sider
335

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer