Bog

Storesøster, lillesøster, røde søster : tre kvinder, der prægede Kina i det tyvende århundrede

Af (
2020
)

Anmeldelse

Storesøster, lillesøster, røde søster : tre kvinder, der prægede Kina i det tyvende århundrede

04 nov.20

Spændende indblik i det politiske Kinas historie de sidste 100 år fortalt gennem de tre Song-søstres skæbner.

I Kina er det mest udbredte moderne eventyr historien om de tre søstre fra Shanghai. En af dem blev gift med Sun Yat-sen, Kinas fader, og blev senere Maos næstformand. En blev gift med Chiang Kai-shek og blev Kinas førstedame, Og den sidste var Chiang Kai-sheks uofficielle hovedrådgiver og en umådelig rig forretningskvinde. Jung Chang dykker i 'Storesøster, Lillesøster og Røde søster' ned i de tre søstres liv og fortæller sandheden bag eventyret.

Jeg hører til dem, der med stor glæde læste Jung Changs fremragende familiehistorie Vilde svaner, da den udkom i 1994. Tyve år senere udgav hun Enkekejserinden om konkubinen Cixi, der grundlagde det moderne Kina. Den var jeg ligeledes begejstret for. Nu er hun så klar med endnu en fortælling fra Kina. Denne gang tager hun udgangspunkt i de tre Song-søstre, der er født i henholdsvis 1889, 1893 og 1898, og fortæller herigennem det politiske Kinas historie de seneste 100 år.

Egentlig ville Jung Chang skrive om Sun Yat-sen, det republikanske Kinas fader, da hun begyndte på bogen. Men mens hun skrev, stødte hun igen og igen på hans hustru, Qingling, og hendes to søstre, og det gik op for hende, hvor usædvanlige liv de tre kvinder havde levet. Alle tre befandt sig stort set i begivenhedernes centrum i de år, hvor krige og revolutioner ændrede Kina fra kejserdømme til kommunistisk republik, og de tre Song-søstres liv er således tæt flettet sammen med udviklingen af det moderne Kina.

Kinas historie er enormt fascinerende, og Jung Chang er en dygtig formidler, som formår at sammenfatte sin enorme research til en letforståelig fortælling. Selvom bogen omhandler krige, revolutioner, politiske intriger og diplomatiske kriser, så er udgangspunktet de tre Song-søstres liv og skæbner. Derved får det til tider lidt akademiske stof et menneskelig ansigt.

Men at få plads til 100 års historie på 350 sider er selvsagt ikke en let opgave. Jung Chang har valgt at fokusere på de begivenheder, som søstrene var tæt på, og det betyder f.eks. at hungersnøden under Maos ’store spring fremad’ i 1958-61 beskrives gennem Qinglings kvaler over at måtte fælde nogle gamle træer og hendes ordre om at slagte en kæledyrsged som supplement til sit personales måltider. De 40 millioner døde nævnes nærmest kun i en bisætning.

'Storesøster, Lillesøster, Røde søster' er spændende læsning. Vi får et godt overblik over en turbulent periode i Kinas historie og introduceres for nogle fascinerende personer. Men det bliver ved overbliksstoffet, og måske derfor blev jeg ikke ligeså grebet af bogen, som jeg blev af Vilde svaner. Mindre kan dog også gøre det, og har du den mindste interesse i Kina, så bør du unde dig selv at læse Jung Changs beretning om de tre Song-søstre fra Shanghai. Og så kan du efterfølgende bruge det omfattende noteapparat bagerst i bogen til at gå mere i dybden.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Lotte Jansen
Faustnummer
48896006
ISBN
9788763850254
Antal sider
448

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer