Bog

Landsbyens blod

Af (
2011
)

Anmeldelse

Landsbyens blod af Yan Lianke

27 feb.12

Barsk og bevægende roman, som sætter smukke billeder på hornhinden, men efterlader én med en følelse af tristesse over menneskets ligegyldighed over for andre mennesker.

Med barnets observerende og uskyldige blik fortælles den tragiske historie om landsbyen Ding i den kinesiske provins Henan af den døde dreng Qiang på tolv år - barnebarn af landsbyens eneste lærer Ding Shuiyang og søn af byens opfindsomme og umoralske købmand Ding Hui.

Med disse to mænd og deres anspændte forhold i centrum, får vi historien om, hvordan almindelig menneskelig morale tilsidesættes til fordel for grådighed og egoisme, samt beretningen om de kinesiske myndigheders og dets repræsentanters ligegyldighed overfor landdistrikterne og deres fattige befolkning. En landsby og en befolkning som er døende og ved at bukke under for AIDS efter myndighedernes organiserede køb og salg af blod i begyndelsen af 1990’erne - uden at være opmærksom på ordentlig hygiejne - med sygdom og døden til følge for bønderne og deres familier.

Men inden det kommer så vidt, og inden livet i Ding spirer frem igen, fortælles der om konflikten mellem datidens og nutidens Kina og dets forskellige normer symboliseret i den gamle mand og hans ældste søn og deres indbyrdes kamp om fællesskabets behov overfor individets behov. Vævet sammen med en fortrøstningsfuld historie om, hvordan mennesket - uagtet fremtidsudsigten - byder naturen og døden trods ved at opsøge og dyrke kærligheden.

'Landsbyens blod' er den anden roman af Yan Lianke oversat til dansk. Den første 'Folkets tjener' benyttede sig også af sort humor og satire til at kritisere det kommunistiske kinesiske styre.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Oversætter
Susanne Posborg
Faustnummer
29199922
ISBN
9788779734708
Antal sider
304

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer