Bog

Dengang jeg købte en fiskestang til min bedstefar

Af (
2005
)

Anmeldelse

Dengang jeg købte en fiskestang til min bedstefar af Gao Xingjian

12 dec.05
Skribent

Som den første kineser fik Gao Xingjian Nobelprisen i litteratur i år 2000. Denne novellesamling er et godt sted at stifte bekendtskab med forfatteren.

"Hans mave trækker sig sammen i krampe. Han havde regnet med at han kunne svømme endnu længere, men godt og vel en kilometer ude får han krampe. Det minder i begyndelsen om mavepine, så han går ud fra at det vil gå over hvis han bliver ved med at bevæge sig." (Indledning til novellen 'Krampe').

"Halløj derovre! Færgemand!"
"Du råber af dine lungers fulde kraft over mod den anden flodbred. Lyden runger hen over den brede sandbanke og forsvinder brat ... Midtflods er vandet mørkeblåt, og ovre ved den anden bred, langs det tætte bambuskrat, tegner det et sort bånd i aftensolens skygge." (Indledning til 'På den anden side af floden').

De to citater viser noget om, hvor forskellige historier der bliver fortalt i bogen. Nogle er helt korte og stringente, andre bredt fortællende. Da Gao Xingjian fik Nobelprisen, blev det fra flere sider fremført, at han skriver i en vestlig tradition. Og hvis jeg havde 'blindlæst' den førstnævnte historie, havde jeg nok ikke gættet på Kina som oprindelsesland.

I mange af de andre noveller fornægter forfatterens baggrund sig dog ikke. Xingjian er født i Kina i 1940. Han studerede i Beijing og blev tidligt medlem af kommunistpartiet, men blev som de fleste andre unge intellektuelle sendt på genopdragelse på landet under kulturrevolutionen. Der er mange tråde til fortiden i bogen, især til denne periode, hvor beskrivelsen af solidariteten og venskaberne fra dengang dominerer.

Beskrivelsen af den kinesiske natur står også stærkt. Der er meget vand, ild og vilde landskaber i de fleste af novellerne, og kontrasten mellem naturen og det moderne, travle liv i nutidens byer er stor. 'På den anden side af floden' indeholder elementer af alt dette og hører til de  bedste, synes jeg.

Flere andre af novellerne gør et stort indtryk. Det er tydeligt, at Xingjian også er en stor dramatiker. I 'Om sne, regn og andet' befinder historiens fortæller-du (en vinkel, Xingjian bruger i de fleste af novellerne) sig i et arbejdsskur i en park, skjult for to unge kvinder, der taler sammen om livet og kærligheden. Novellen er næsten ren dialog.

Forfatterens roman "Et ensomt menneskes bibel" udkom i 2003, og den fandt jeg noget vanskelig at få læst mig ind i. Denne bog er anderledes. Mange af novellerne er spændende, og de er alle meget let tilgængelige, så jeg vil anbefale nye læsere at starte her!

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Susanne Posborg
Faustnummer
25850785
ISBN
9788700498761
Antal sider
167

Artikel

Ensomhedens pris - Gao Xingjian og Nobels litteraturpris

Når man taler om Nobelprisen i litteratur, er det nærmest underforstået, at man med litteratur mener de værker, der skriver sig ind i en vestlig tradition, både hvad angår genrer, men også – og det er vigtigere – den kulturelle (kristen-hellenske) referenceramme.
Læs mere

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer