Bog

Jaget af skæbnen

Af (
1999
)

Anmeldelse

Jaget af skæbnen af Jacqueline Park

31 jul.06
AfSuzanne Bang
Skribent

Højdramatisk historie med stor underholdningsværdi, med masser af indtryk, dufte, spændinger, kærlighed og drama fra den italienske renæssance.


Anbefalet af bibliotekar Suzanne Bang, Horsens Bibliotek


”Hvis jeg var en dronning, min søn, ville jeg give dig land og store rigdomme. Hvis jeg var en gudinde, ville jeg give dig en god hustru og sunde børn, piger så vel som drenge. Men jeg er kun en studeret skriver, så det bedste jeg har at give dig er en håndskrevet bog.”

Jeg tilstår med det samme: Kloge og handlekraftige kvinder har altid stået øverst på min hitliste både i litteraturen og i ”the real life”, og klogskab og handlekraft er der masser af i ”Jaget af skæbnen”.

Men lad os gå tilbage til år 1526 – stedet er Rom, og vi befinder os  i Palazzo Colonna, hvor hovedpersonen Grazia del Rossi starter med at nedskrive sin livsfortælling til sin søn Danilo. Grazia er ud af en velhavende jødisk bankierfamilie, og hun har tidligt i sin opvækst oplevet de første forfærdelige jødeforfølgelser (ja, de fandtes allerede dengang)!

I 1487 må hun og hele familien flygte fra Mantova på grund af en pogrom; moderen dør og resten af familien lander hos den rige families overhoved i Ferrara. Her opdrages Grazia hos sin farmor, som er en utrolig streng og ukærlig farmor. Farmoderen har den urokkelig indstilling til kvinders plads her i livet – nemlig, at de skal passe de huslige pligter og dermed basta! Derfor forhindrer hun Grazia i at gå i skole – men Grazia er allerede udstyret med en glimrende hjerne, som spænder lige fra indsigt i Ciceros taler til grundreglerne for pengeudlån.

Grazia får sin erotiske debut som 13-årig med adelsmanden Pirro, men desværre for dem begge er religionen en barriere, som gør ægteskab umuligt. En problematik som vi desværre også kender i år 2006. Elskeren Pirro er kristen, og Grazia kan ikke få lov til at konvertere. Grazia bliver i stedet gift med en ældre jødisk læge og videnskabsmand.

Hovedpersonen Grazia del Rossi er på alle måder en bemærkelsesværdig kvinde, og hendes historie er spændende lige fra side 1 til side 614.

Forfatteren formår med sin glimrende, flydende pen at give læseren et billede af en intelligent, stærk emanciperet kvinde, som kæmper mod rænkespil, for kærligheden og mod religionens fanatiske skyggehære.

Forfatteren Jacqueline Parker er canadier og pensioneret professor – og tro det eller ej – denne roman er hendes debutroman!

Hun leverer en højdramatisk historie med stor underholdningsværdi, med masser af indtryk, dufte, spændinger, kærlighed og drama fra den italienske renæssance.

Oversat fra engelsk/amerikansk af Else Sandvad efter 'The secret book of Grazia dei Rossi'. Forum, 1999. 619 sider

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bogdetaljer

Forlag
Forum
Faustnummer
22449648
ISBN
9788755327115
Antal sider
619

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser