Bog

Bogens folk

Af (
2011
)

Anmeldelse

Bogens folk af Geraldine Brooks

04 jul.11

Vidunderlig og fængslende beretning om jødernes og Europas historie gennem krige, inkvisitioner og familietragedier skildret gennem en 600 år gammel jødisk bønnebog.

Hannah Heath er en australsk bogkonservator, og i 1996 bliver hun kaldt til Sarajevo for at analysere og konservere den berømte jødiske ”Sarajevo Haggadah”.

Bogen, som er fra 1400-tallet og en af de tidligste illustrerede jødiske bønnebøger, er i sidste øjeblik blevet reddet af en muslimsk museumsbibliotekar fra den jugoslaviske borgerkrigs altødelæggende bombardementer af Sarajevo.

Under sit arbejde med det kostbare og uerstattelige klenodie opdager Hannah en række bittesmå vidnesbyrd: Et insekts vinge, spor af sølvspænder, vinpletter, blodstænk, saltrester og et lillebitte hår, og disse små efterladenskaber fortæller hver især en historie om bogen og de mennesker, som levede med og satte livet på spil for denne bog.

Hannahs efterforskning, som også bringer hende verden rundt, fører hende til Sarajevo i 1940, Wien i 1896, Venedig i 1609, Tarragona i Spanien i 1492 og Sevilla i 1480, og for hvert sted og årstal fortælles historien om de mennesker, som levede omkring og fik afgørende indflydelse på bogens videre skæbne.

Brooks’ roman, som er blevet en international bestseller, er først og fremmest en fantastisk velskrevet og velkomponeret historie, og i virkeligheden er der næsten ingen grænser for alle de lag og vinkler, man kan dykke ned i. Sproget er blomstrende, malerisk og detaljeret ned i mindste detalje, og skildringerne af alle de mange personer er vedkommende og levende.

Det, der dog nok især imponerer, er bogens sindrige komposition, hvor hændelserne i nutiden flettes sammen med en tidsrejse og sammensmeltes med små historier fra fortiden. Plot, research og tempo føres sammen til en højere enhed af helt enestående karakter. Og sandelig om ikke også forfatteren formår at bygge videre på bogens skæbne også efter 1996.

Bogen er enestående historiefortælling og samtidig en hyldest til kunst, poesi, litteratur og menneskenes bedste kvaliteter.

Bogen forsøges solgt som spændingsbog med henvisning til ’Da Vinci mysteriet’ og sætningen ”Dens hemmeligheder vil ændre hendes liv for evigt”, men bortset fra at historien sagtens kan leve foruden, så er det altså ikke en thriller i gængs forstand, og det vil måske skuffe nogle hardcore læsere.

Anbefales under alle omstændigheder på det kraftigste.

Bogdetaljer

Forlag
Kastaniehøj
Oversætter
Mette Curdt
Faustnummer
28834918
Graphic
Fotogram v/ Nikoline Nielsen
ISBN
9788792425119
Antal sider
408

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer