Profil
AfAnne Steen Himmelstrup

Medlem i

12 years 3 months
Uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus og cand.mag. i Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet. Arbejder freelance som skribent, ekstern redaktør og litterær projekttype. Underviser desuden i litteratur på Krogerup Højskole, hvor jeg også bor.
Anmelderredaktør på Litteratursiden 2012-2014 og skriver stadig ind imellem til Litteratursiden på freelancebasis.

Anmeldelser af Anne Steen Himmelstrup

Boyfrind

Kikset, anmassende, manipulerende og kynisk. Det kan helt klart anbefales at tage på stævnemøde med Christina Hagens ’Boyfrind’.

Indhold af Anne Steen Himmelstrup

  • Artikel

    Årets bedste bøger 2013

    2013 har været et godt år for litteraturen! Litteratursidens anmeldere præsenterer de bedste skønlitterære bøger, de har anmeldt i år. Læs med og tilføj gerne dine egne bud på årets bedste bøger.

     Den Danske Borgerkrig 2018-24 af Kaspar Colling Nielsen
    “Fabulerende, absurd og fantastisk. Den Danske Borgerkrig 2018-24 er en genial beskrivelse af vores samtid og et velfærdssamfund i dyb krise.” Marianne Träff

    Læs mere
  • Artikel

    Knuste barnehjerter og litterære konstruktioner

    Store, nordiske forfattere som Vigdis Hjorth og Kjell Westö diskuterede sandhed, fiktion og den første kærlighed på den velbesøgte litteraturfestival nORD. 

    I den store lyse bygning, Kulturværftet, på kanten af Øresund og med udsigt til både Hamlets Kronborg og Sverige har Helsingør Kommunes Biblioteker netop afholdt litteraturfestivalen nORD for andet år i træk, i år desuden med et stærkt samarbejde med Nordisk Råds Litteraturpris.

    Læs mere
  • Artikel

    En drift, en trang, en længsel

    Signe Langtved Pallisgaard er litteraturkonsulent på Gentofte Bibliotekerne, hvor hun formidler forfattere og deres bøger til publikum. Nu debuterer hun med roman Et andet sted, men hvordan er det pludselig selv at være i rollen som forfatter? Det og meget mere svarer den debuterende forfatter på i dette interview.

    Læs mere
  • Artikel

    Ny nordisk litteraturfestival i Helsingør

    Med et hovedbibliotek lige på kanten af Øresund og udsigt til Sverige på den anden side var det oplagt at lade den nye litteraturfestival, nORD, kredse om den nordiske litteratur.

    ”Vi besøges dagligt af folk fra Norden, ikke mindst fra den anden side af sundet, så det ligger i bibliotekets DNA at være i dialog med vores nordiske naboer. Og når vi sætter fokus på den nordiske litteratur, er det blandt andet også fordi, litteraturen konstant afsøger og afspejler vores nordiske virkelighed," fortæller festivalleder Gro Frank Rasmussen.

    Læs mere
  • Blog

    Jussi-effekten

    Hvorfor er det lige Jussi Adler-Olsens nye bog, som kommer til at ligge under alle juletræerne i år? Redaktionens blog handler i denne uge om bestsellerisme og den litterære ensretning i Føtex.

    I weekenden var jeg en tur i min lokale Føtex i Storcenter Nord i Aarhus for at købe ind til aftensmaden. Da jeg gik ind i butikken, var det første, der mødte mig, en gigantisk bogopstilling af Jussi Adler-Olsens nye krimi ’Marco Effekten’. Åh nej, tænkte jeg ærgerligt. Men hvordan kan tre meter bøger egentlig genere en bogelsker? Det er der flere årsager til.

    Læs mere
  • Artikel

    Årets fagbøger 2014

    Biografier, kulturhistorie, krig, politik, essays og hele to bøger om Astrid Lindgren. Litteratursidens anmeldere præsenterer her de bedste fagbøger i 2014. Del gerne med os hvilke fagbøger, du synes var de bedste i år.

    Denne dag et liv af Jens Andersen
    - Endelig har vi fået en omfattende Astrid Lindgren biografi, der giver et levende og nuanceret indtryk af mennesket bag bøgerne. Jytte Kjær Schou

    Læs mere
  • Artikel

    Debat hos Litteratursiden på Bogforum

    Den nye digitale virkelighed har for længst indfundet sig på bogmarkedet. Men hvilke spor sætter de nye muligheder i de litterære værker, og hvilken betydning har det for forfatterne, anmelderne og læserne?

    Med det spørgsmål åbnede Litteratursidens chefredaktør, Lise Vandborg, fredag eftermiddag på BogForum en veloplagt debat om bogmarkedet nu og i fremtiden set i lyset af den digitale udvikling.

    Læs mere
  • Blog

    At kende sandheden… eller ikke at kende den. Replik til Klaus Rothstein

    Er det ok, at litteraturjournalister fremstiller forfatterens personlige historie i en sag, der i den virkelige verden handler om anklager om vold og incest? Daniel Denciks roman Anden person ental har skabt debat, og modtagelsen af romanen udstiller, hvor svært litteraturjournalister kan have ved meningsfuldt at håndtere den selvbiografiske fiktion som netop kunst.

    Læs mere
  • Artikel

    New York vil have mere dansk litteratur

    Der er stor interesse for dansk litteratur i New York, så det er nu, forfatterne skal udnytte opmærksomheden, mener Katrine Øgaard Jensen, redaktør for litteraturtidsskriftet Asymptote, som vil præsentere danske forfattere i engelsk oversættelse.

    Læs mere
  • Artikel

    Mød Fagbogklubben i bibliotekerne

    Se her hvor du i løbet af foråret kan møde forfatterne bag bøgerne i Fagbogklubben.

    Fra januar til juni 2014 kører femte sæson af Fagbogklubben, og denne gang skal vi rundt om en masse interessante emner – fra håndværkets betydning og danskernes lykkebegreb over medicinalindustrien til socialdemokratiets krise og danmarkshistoriens kvinder.

    Læs mere
  • Artikel

    Krop, konceptlitteratur og det politiske i poesien

    Litteraturkritiker Lilian Munk Rösings bud på tre tendenser, der dominerer skønlitteraturen i Danmark lige nu.

    Den læsende offentlighed kender Lilian Munk Rösing, litteraturlektor på Københavns Universitet, anmelder hos Politiken og fast smagsdommer på DR2, som en vidende og begavet kritiker med fingeren på den litterære puls. Derfor lyttede deltagerne ved Litteratursidens netop afholdte temadag også ekstra godt efter, da Rösing fortalte om de tendenser i skønlitteraturen, som hun synes er mest dominerende lige nu.

    Læs mere
  • Artikel

    Årets bedste fagbøger

    Debatbøger, essays, kunsthistorie, biografier, børneopdragelse, Anden Verdenskrig og meget mere. Litteratursidens anmeldere præsenterer her de bedste fagbøger i 2013. Del gerne med os hvilke fagbøger, du synes var de bedste i år.

    Læs mere
  • Artikel

    Efterårets debat-arrangementer i bibliotekerne

    Har du lyst til at diskutere kroppen, kærligheden og den grønne revolution, så er det nu, du skal sætte kryds i kalenderen.

    Til efteråret drager forfatterne bag de nye bøger i Fagbogklubben og bogserien Tænkepauser ud i landets biblioteker. Her kan du få et overblik over arrangementerne, som finder sted fra september til december 2013.

    Læs mere
  • Blog

    Digte eller Deadline?

    Diskussionen om, hvorvidt ’Yahya Hassan’ er litteratur eller samfundsdebat, er kunstig, for naturligvis er den begge dele. Men for at begribe dens komplekse univers, må den først læses som litteratur.

    Her i efteråret har jeg undervist et hold elever på Krogerup Højskole i litteratur. Vi har blandt andet læst Yahya Hassan, og det har været rigtig interessant. Ikke mindst fordi eleverne var ude at rejse i de uger, hvor debatten om bogen kick-startede med den meget citerede Politiken-artikel, hvor forfatteren er ”fucking vred på sine forældres generation”.

    Læs mere
  • Blog

    Dovenskab og sentimentalitet

    At jeg næsten kun læser børnelitteraturens klassikere med mine tre drenge beror vist desværre ikke alene på en kvalitetsvurdering. Opsang til mig selv.

    Læs mere
  • Blog

    For eller imod Lars Bukdahl?

    Igen engang har medierne kastet sig over spørgsmålet om den gode litteraturkritik, og igen engang kommer det hele til at handle om, hvorvidt man kan lide Weekendavisens anmelder eller ej.

    Læs mere
  • Artikel

    Fjendskab

    Fjendskab er så gammelt som menneskeslægten, og det har dybe rødder i vores instinkter. Mød forfatteren bag denne måneds ’Tænkepause’ og diskuter fjendskab i læseklubben.

    Kunsten bugner af grumme skurke som lord Voldemort og Orla Frøsnapper, og kunstens fæle fjender er ikke uden sidestykke i virkeligheden. Både historiebøgerne og dagens avis bevidner fjendskabets bloddryppende realiteter – fra det banale i form af nabostridigheder over hækken til det katastrofale i form af folkemord og Holocaust.

    Læs mere
  • Blog

    Fagbøger uden kant

    Forlagenes nye kataloger med fagbøger er ved første øjekast nedslående læsning. Hvor er bogen, der sætter en dagsorden eller ryster op i vores værdisæt?

    Læs mere
  • Artikel

    Vidensfestival 2013

    Forfattere som Christian Jungersen, Peter Øvig Knudsen og Kristian Leth gæster Vidensfestival 2013, hvor man også kan blive klogere på alt fra astrofysik til teater og arkitektur.

    Den 26. januar 2013 danner Den Sorte Diamant i København rammen om Vidensfestival 2013, arrangeret af magasinet RÆSON i samarbejde med Dansk Magisterforening og Det Kongelige Bibliotek.

    Læs mere
  • Blog

    Når iPad’en overtager bogreolen

    Bogreolen må ikke ende som musiksamlingen – usynlig og gemt væk i ’teknologisk fremskridt’.

    Det første, jeg kigger efter, når jeg kommer ind i et hjem, hvor jeg ikke har været før, er bogreolen. Hvor stor er den, hvor centralt er den placeret, og ikke mindst selvfølgelig – hvilke bøger indeholder den? Jeg elsker at tage en bog ud af reolen, mærke den mellem hænderne og studere den for at prøve at afkode, hvilke historier den fortæller. Bøger fortæller nemlig også mange andre historier end dem, der står skrevet på siderne.

    Læs mere
  • Artikel

    Tillid

    Udlændinge forbløffes over, at man i det danske sommerlandskab støder på ubemandede boder med friske jordbær, sprøde asparges og en cigarkasse med byttepenge. Månedens emner i Tænkepauser er tillid.

    Læs mere
  • Artikel

    Monstre

    Hvorfor er vi så fascineret af monstre og uhygge? Det fortæller gru-forsker Mathias Clasen om fra spøgelsestoget i Tivoli Friheden. Du kan høre mere om aliens og vampyrer på bibliotekerne i november.

    I tyve år har Mathias Clasen næsten kun læst og set skræk og rædsel. Clasen er gru-forsker og har skrevet bogen ’Monstre’, som er månedens bog i november og tredje bog i serien ’Tænkepauser’ fra Aarhus Universitetsforlag. For Mathias Clasen er det uhyggelige – som for de fleste mennesker - forbundet med lige dele fascination og angst.

    Læs mere
  • Artikel

    Louisianas litterære heltinder

    Publikum hyldede Patti Smith som et orakel, mens forfatterne flokkedes om den canadiske digter Anne Carson. Louisiana Literature havde litterære heltinder for enhver smag.

    Læs mere
  • Blog

    Hurra for de små forlag

    Der kan være mange grunde til, at forfattere vælger at udgive andre steder end på de store, kommercielle forlag. De seneste uger har debatten på Litteratursiden raset heftigt om selvudgivere vs. forfattere på etablerede forlag, men der findes også en andel del af det litterære landskab, som kalder på opmærksomhed i denne sammenhæng, nemlig de små, ikke-kommercielle forlag, som udgiver masser af kvalitetslitteratur.

    Læs mere