Fjendskab er så gammelt som menneskeslægten, og det har dybe rødder i vores instinkter. Mød forfatteren bag denne måneds ’Tænkepause’ og diskuter fjendskab i læseklubben.
Kunsten bugner af grumme skurke som lord Voldemort og Orla Frøsnapper, og kunstens fæle fjender er ikke uden sidestykke i virkeligheden. Både historiebøgerne og dagens avis bevidner fjendskabets bloddryppende realiteter – fra det banale i form af nabostridigheder over hækken til det katastrofale i form af folkemord og Holocaust.
Fjendskab er grimt, uværdigt og påtrængende, det kalder på handling snarere end refleksion. Måske derfor har kun ganske få forsket i, hvad fjendskab egentlig er – men en af disse få er Mikkel Thorup. I bogen ’Fjendskab’, som er februar måneds bog i serien Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag, præsenterer han os for fjendskabets forskellige former, fra det banale til det katastrofale, og han kommer med bud på, hvem fjenden egentlig er.
Fjenden er nemlig ikke bare en hvilken som helst modstander eller forhindring, og der findes ikke små, svage eller passive fjender. Fjenden er en, som man føler sig under angreb fra, en der er frygtelig, grusom og ødelæggende. Fjenden er modsætningen til alt, hvad du er og vil. Han skal bekæmpes, for at du kan leve og lykkedes.
Har du også erfaringer med fjendskab, og har du lyst til at dele dem med andre? Så kan du kaste dig ud i diskussionen i vores læseklub her. Du kan også møde forfatteren til foredrag i landets biblioteker. Se alle arrangementerne her.
Kommentarer