26 aug.19

Tema

Med andres ord

Leonora Christina Ulfeldt

Leonora Christina Ulfeldt skrev kun ét værk i sin levetid. Til gengæld har 'Jammers Minde' haft den største betydning for forståelsen af en periode i Danmarks historie. Det er en ægte overlevers fængslende og levende beretning om at komme helskindet igennem et uhyggeligt langt åremål i et fængsel.

Læs mere

Henrik Pontoppidan

Realisme og ironi er nøgleord i Henrik Pontoppidans forfatterskab. Hans fortællinger varierer i tema fra den aktuelle situation på landet til klassiske eksistentielle temaer. Henrik Pontoppidan (1857-1943) er en ualmindelig god fortæller. Man bliver grebet af hans personer, og hans komplekse værker udfordrer og motiverer til fordybelse. Pontoppidan er ikke svært tilgængelig – hans sprog er rent som i de islandske sagaer, og hans superrealistiske stil gør, at man ikke farer vild i symboler og metaforer.

Læs mere

Michael Strunge

Af 80'ernes digtere var Michael Strunge på mange måder den mest tidstypiske. Den 19. juni 2020 ville digteren være 62 år, hvis han havde kunnet flyve. De bedste af hans digte rækker udover hans tid, og i dag kender de fleste til den unge digter, der endte sit korte liv ved at springe ud af et vindue i 1986. 

”Hvem ved / ved hvad ens selv er lig? / - jeg er ligeglad / skaber selv mit selv”. 

Læs mere

Karin Michaëlis

Som gennemgående tematikker i Karin Michaëlis forfatterskab står barnet og fantasien, men vigtigst af alt bidrog hun til et kritisk blik på de normer og konventioner, kvinderne var underlagt på hendes tid.

Karin Michaëlis var en meget aktiv forfatter. Fra debuten med novellesamlingen ’Højt Spil’ (1898) og frem til sin død i 1950 skrev hun intet mindre end 36 romaner for voksne samt 9 børnebøger.

Læs mere

Jeppe Aakjær

Jeppe Aakjær var en blændende naturlyriker og romanforfatter, hvis beskrivelser af livet på landet var med til at starte en rødglødende debat om almuens levevilkår.

Læs mere

Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussens mange rim og remser har sikret hans værker klassikerstatus, og selv mange år efter hans død lærer børn stadig alfabetet at kende gennem bogstavdigtene fra den skelsættende ABC fra 1967.

Læs mere

Leonora Christinas Jammers Minde

Leonoras Christinas (1621-1698) erindringer fra fængselsopholdet i Blåtårn 1663-1685, hvor hun var indespærret på grund af mistanke om forræderi. Med historisk indledning

Læs mere

Den farlige Alder

Litteraturen myldrer ikke ligefrem af romaner om kvinder på tærsklen til overgangsalderen. Og ved udgivelsen af Karin Michaëlis’ værk i 1910, var der i sagens natur endnu mindre litteratur om emnet – hvis overhovedet.

Læs mere

Kommentarer

0 kommentar
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer