Bog

Stenansigter

Af (
2014
)

Anmeldelse

Stenansigter af Martin Petersen

14 jul.14

Gribende og barsk historisk roman om danskernes angreb på Visby i 1361.

Bondesønnen Jakob drager i 1350’erne til Århus for at blive stenhugger. Her krydser hans vej Johannes Krabbe, som overtaler Jakob til at tage med ham til Visby på Gotland, hvor broderen, Laurens Krabbe, mangler dygtige folk.

Jakob falder godt til i Visby, hvor han gifter sig med bondedatteren, Elin, som han får to børn med. Selvom han ind i mellem må høre for sin danske accent, er han et fuldt accepteret medlem af samfundet og har mange venner i byen. Men tiderne er usikre, og i 1361 rasler den danske konge, Valdemar Atterdag, med sablen.

Valdemar vil have del i de mange penge, der strømmer gennem Visby, og snart er øen under angreb, og Jakobs danske herkomst skaber problemer for familien. Jakob må træffe et umuligt valg mellem samvittigheden og pligten, og ikke en gang troen på den Almægtige Gud, som ellers altid har været en støtte for ham, hjælper Jakob denne gang.

Historien om Jakob stenhugger er også fortællingen om et af de blodigste slag i Norden. Omkring 1800 mand blev slagtet foran Visbys mure af kong Valdemars professionelle hær, og efterfølgende overgav byen sig uden kamp. Man ved ikke, om Visbyborgerne bevidst overlod bondehæren til dens skæbne, men i Stenansigter giver Martin Petersen sit bud på, hvad der kan være foregået.

Bogen er velskrevet og sine steder meget barsk. Det er voldsomt at læse, hvordan de danske styrker huggede bønderne ned som slagtekvæg, men det var ikke kun de fysiske begivenheder, der rørte mig under læsningen. Martin Petersen beskriver nemlig også Jakobs tanker og følelser så levende, at han føles som en virkelig person ved romanens slutning.

Tidsbilledet er ligeledes overbevisende, og man mærker tydeligt, at Martin Petersen har sin research i orden. De historiske detaljer flettes ubesværet ind i fortællingen og skaber en troværdig og atmosfærerig kulisse for historien. Skulle man være interesseret i at vide mere, er der indsat et kapitel med noter sidst i bogen, så man kan læse de historiske fakta.

Stenansigter er således både en gribende roman om et menneske, som må træffe et umuligt valg såvel som en spændende beretning om et drabeligt øjeblik i den nordiske historie. Kort sagt - absolut anbefalelsesværdig.

Bogdetaljer

Forlag
Rosenkilde & Bahnhof
Faustnummer
51071204
Graphic
Silvana Nikolic
ISBN
9788771285543
Antal sider
362

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer