Bog

Den der lyver

Af (
2001
)

Anmeldelse

Den der lyver af Ida Jessen

15 maj.02
Skribent

Lægen Christian køber en praksis i Jylland et sted ude på landet.

Den er billig, og han slår til uden at undersøge sagen til bunds eller rådføre sig med sin kone. Hun er organist og får straks arbejde "for den slags steder er man vant til at gøre plads til to, hvis der er én man vil have."

Romanen er Christians historie fortalt af hans søster, der i det meste af romanen er en anonym fortællerstemme.

Lægepraksissen er billig, og forgængeren Sander gik af - af personlige grunde, grunde der hører under privatlivets fred - fortæller Christians kompagnon, Køpp. En del af de kvindelige patienters lægejournaler er ufuldstændige. Christian undrer sig, men hverken Køpp eller dennes kone vil diskutere emnet. Efterhånden går det op for Christian, at det drejer sig om seksuelt misbrug af patienterne, men Christian gør ikke noget helhjertet ved sagen. Han får andet at se til, han er vellidt af sine patienter, men underlig fjern overfor sin kone, der mistrives og lyver om sine gøremål. Hun forlader ham.

Christian forføres af/forfører en ung gift kone, sladderen går, og den fører anonyme telefonopringninger med sig. Efter at have givet husly til en ung pige, der forsøger at begå selvmord i hans hus, eskalerer chikanen, og i anonyme breve får han besked på at holde sig fra unge piger.

Selv forstår han ikke det lille samfunds protest og oprør, han tror, han kan ride stormen af og opfører sig, som om han var usårlig og ender i en uvirkelig, omtåget tilstand, hvori han forulykker under fældning af et træ.

Fra starten af bogen føler man, at der er noget galt, alt det usagte, neddyssede, sladderen og fordommene blandet med Christians tilkæmpede selvforståelse gør, at virkeligheden krakelerer og bliver uhyggelig.
Ida Jessens beskrivelser går under huden, man sidder rystet og føler, at der måske er endnu mere fordækt under al sladderen og ondskaben.

Det er en bog om, hvordan sladder, løgn og fortielser nedbryder et menneske, hvordan alle er sig selv nærmest og fællesskabet kun eksisterer på overfladen.

Gyldendal, 2001. 292 sider

BogWeb - 15. maj 2002

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
23591995
ISBN
9788700498440
Antal sider
291

#3a3b3d

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser