Matthesens krølede hjerne fortæller om børnearbejde, kærlighed og en hævngerrig ninjabamse i samme bog. Alle klicheer er i spil på en fuldstændig genial måde.
Til sommer fortsætter historien i en bog 2, hvor ånden efter den gamle japanske ninja opstår i ny skikkelse, men med samme rapkæftede personlighed. Den nye historie følger Aske og hele hans pukkelryggede familie på ferie. Det går ikke stille af i Bangkok og omegn, når den højrøstede familie slår sig løs.'Ternet Ninja’ et Anders Matthesens første børnebog, men bogen er den del af et større narrativt forløb. Første gang, han præsenterer os for sit skæve og absurd sjove univers, er henholdsvis i julekalenderen fra 2003 ’Jul på Vesterbro’ og i animationsfilmen ’Terkel i knibe’ fra 2004. Her stifter vi bekendtskab med både onkel Stewart og fætter Terkel. Humoren er ikke blevet mindre, selvom der er gået næsten 15 år imellem produktionerne. Anders Matthesen er endnu mere grov i ’Ternet Ninja’, men det er simpelthen så dejligt befriende at være i hans univers. Og hans humor er så universel, at både børn og voksne vil grine sig igennem. Men han formår også at få præsenteret emner så modbydelige som børnearbejde, mishandling og mord, uden at historien stikker af og bliver for uhyggelig. Emner som den første forelskelse, hævngerrige bamseninjaer og koldblodige gangstere har jo ikke meget tilfælles, men Anders Matthesen formår at trække den røde tråd, så helheden bevares. Og det gør han ret elegant.
'Ternet Ninja' blev første gang udgivet i 2016 i en hardback udgave.I forbindelse med filmatiseringen i 2018 blev bogen udgivet i en paperbackudgave. I udgaven fra 2016 overskrider Ternet Ninja i sit fysiske udtryk den forventede boghed, vi ellers kender. Bogen skiller sig ud fra den traditionelle bog pga. måden Anders Matthesen har valgt at lade den ligne en ternet ninjabamse, med udstansning i fronten og et ninjabånd omkring. Den er skrevet i talesprog og serverer replikker og indre monologer i filmisk stil. Desuden bruger han ord, som ingen anede eksisterede.
Historien begynder i Thailand, hvor den virkeligt usympatiske danske legetøjsfabrikant Philip Eberfrø gør noget meget forfærdeligt. Derfor er ninjadukken T.N. efter ham, hvilket også inkluderer en rejse for ham til Danmark. Her bliver drengen Aske på 13 år ufrivilligt deltager i hævnaktionen. Men T.N. kan også hjælpe Aske med at få drømme til at gå i opfyldelse. Aske bor med sin mor Sirene, hendes kæreste Jørn og hans megairriterende søn Toke, som går i klasse med Askes drømmepige, Jessica. Sirene bager klidboller, arbejder med sten og penduler, når der er kriser ved morgenbordet, og så arbejder hun ellers med selvhjælpsgrupper. Jørn har været deltager i en af hendes selvhjælpsgrupper. Hos Sirene og Jørn forsøger man at undgå jordstråler, og man drikker ikke sodavand til hverdag.
Den virkeligt grove, men raffinerede humor, samt det lag af magisk realisme, som Anders Matthesen benytter sig af, fungerer fantastisk. Bogen er helt eminent til højtlæsning, da de fleste voksne, sammen med børnene, både kan grine vildt og uhæmmet og tale med børnene om store emner.
Kommentarer