Bog

Mutanterne - eksperimentet

Af (
2022
)

Anmeldelse

Mutanterne - eksperimentet

22 nov.22

Vanvittigt spændende roman er en blanding af action, sci-fi, fantasy og graphic novel og anbefales varmt til børn, der er glade for visuelle elementer, når de læser.

Historien om 12-årige Matteo, der er født med flagermusvinger, som han hele sit liv har forsøgt at skjule, fanger læseren med det samme og slipper ikke grebet, før bogen er læst færdig. Skiftene mellem tekst- og billedpassager fungerer rigtigt godt her, og bogen kan anbefales til læsere, der har brug for et visuelt element for at fastholde interessen. 

Matteo fødes med flagermusvinger, fordi hans mor som ung og fattig deltog i den nu fængslede forsker Steffen Kruses ulovlige eksperimenter. Hele sit liv har han forsøgt at skjule sin mutation, og det har gjort ham til en lidt sky dreng, der er et nemt mobbeoffer for drenge som Arvid, der er hans plageånd i skolen.

Forskeren Kamala, der var jordemoder, da Matteo blev født, holder løbende øje med Matteo og hans udvikling, men en dag dukker der i stedet en mand op ved døren hjemme hos Matteo, der siger til forældrene, at han skal hente Matteo for Kamala. Sideløbende med historien om Matteos liv og hverdag fortælles historien om jordemoderen Kamala, som har dedikeret sit liv til at passe på og forske i Matteo og de andre mutantbørn, der er resultatet af de farlige eksperimenter, deres mødre var involveret i.

Vi følger de to spor skiftevis, indtil de støder sammen, og det opbygger spændingen på dramatisk vis, da skiftene selvfølgelig altid er ved en såkaldt cliffhanger. Bogens opbygning med de parallelle historier, den spændende handling, sammen med skiftene mellem teksten og de meget flotte grafiske passager, får nærmest siderne til at vende sig selv, men det er interessen for personerne, der virkelig fastholder læseren. De sort/hvide tegninger er meget flotte og formidler personernes karakter og sindsstemning rammende og nuanceret. Det gør, at man som læser straks bliver fanget af personerne og investeret i særligt den 12-årige hovedperson Matteo, men også i hans forældre og forskeren Kamala.

Blandingen af spænding, sci-fi og graphic novel gør, at bogen vil appellere til mange forskellige læsere. Både tegnestil og handling virker stærkt inspireret af den canadiske tegner Jeff Lemires noget mere dystopiske serie ’Sweet Tooth,’ der ligeledes handler om en dreng, der er mutant. Men det gør bestemt ikke denne bog dårligere.

Historien i ’Mutanterne’ er spændende og velfortalt med et virkningsfuldt samspil mellem de tegnede passager og tekst. Jeg læste den i et hug og glæder mig til at følge serien og følge drengen Matteos rejse og måske lære mere om nogle af de andre mutanter. 

Bogdetaljer

Forlag
Bogoo
Oversætter
Sigurd Toftdahl Terkelsen
Faustnummer
134819391
ISBN
9788794321365
Antal sider
156

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer