Bog

Uden skam - det geniale kup

Af (
2024
)

Anmeldelse

Uden skam - det geniale kup

13 maj.24

Første bind i en fiktionaliseret familiekrønike baseret på Jim Lyngvilds familiehistorie er et tempofyldt og underholdende røvereventyr.

Fortællingen tager sin begyndelse i Sverige i 1890’erne, hvor danske Julius Hansen sammen med kammeraterne Johan og Hans overfalder den prostituerede Agnetha, og Julius dræber hendes mand og alfons Johan Magnus. Alle tre mænd frifindes dog grundet manglende beviser, og Julius flygter tilbage til Danmark med sin kone Emilie og deres seks børn. Kort efter ankomsten, dør parrets yngste barn Lucia.

Familien ejer et trykkeri, men Julius’ forsøg på at holde sine spøgelser fra livet med alkohol sætter en stopper for hans arbejdsliv. Han snupper uden samvittighed de få penge, Emilie sparer sammen, uanset hvor hun gemmer dem. For at forsørge sin familie åbner Emilie en ekstravagant butik, der sælger tyvekoster, som sønnerne Martin og Louis stjæler om natten. Dette er kun en brøkdel af de ulovligheder, familien begiver sig afsted med.

De to ældste sønner Bernhard og Joseph gifter sig begge og flytter hjemmefra. Nu er Martin og Angelica de ældste hjemmeboende børn, der begge dyrker udspring, hvor de nyder beundrende blikke. Angelica bruger desuden en del tid på at skrive artikler om kvinders rettigheder, som hun forgæves håber, en avis vil trykke.

Emilie skylder efterhånden så stort et beløb i husleje på butikken, at hende og Julius må sende Angelica til London i huset hos gode venner for at undgå, hun bliver gift med den gamle butiksudlejer. Langt hjemmefra indser Angelica, at selvom kvinder er undertrykte, er de ikke uden muligheder. Hun begynder at have stærke følelser for familiens datter Peggy, og hendes udviklingshistorie tager fart.

Jim Lyngvild er Julius Hansens tipoldebarn, og dermed Martin Emil Julius Hansens oldebarn. Bogen er blevet til på baggrund af talrige dokumenter, dagbøger, artikler og familiefotos, Jim Lyngvild har videregivet til journalist Pernille Redder, som med stor dygtighed har opbygget en samlet fortælling om den farverige familie, der ikke skyede nogen midler for at tjene penge. Julius Hansen er selv mere end en gang dømt for at starte brand i sit eget trykkeri.

Familien udgøres af en imponerende blanding af kriminelle, gøglere, livsnydere og andre skæve personer, hvis spændende genetiske materiale har formet mennesket Jim Lyngvild. Sammen har fortællerstrategen og historiefortælleren foldet en ganske særlig historie ud, der blæser os afsted gennem Københavns gader for mere end 100 år siden. Bagerst i romanen finder man både stamtræ, familiebilleder samt forskellige dokumenter, der levendegør den pompøse og voldsomme historie om familien Hansen.

Bogdetaljer

Forlag
Falco
Faustnummer
137783673
ISBN
9788775960415
Antal sider
399

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer