Bog

Teknologi - Tænkepauser

Af (
2016
)

Anmeldelse

Teknologi af Kasper Hedegård Schiølin

04 feb.20

Vi er døgnet rundt omgivet af teknologi, hvoraf vi nok kun er bevidste om de mest oplagte som PC, iPad og telefon. Forfatteren, der er cand.mag. i informationsvidenskab, vil have os til at tænke lidt mere over teknologiens betydning og væsen.

Først skal teknologibegrebet dog forstås, og det er forbundet med nyskabelse og omfatter derfor ikke visse dyrearters brug af naturlige redskaber.

Schiølin kommer også ind på teknologihistorie med eksempler som bogtrykkunsten og hjulet, men mest interessant er, synes jeg, behandlingen af teknologioptimisme overfor teknologipessimisme. De sidste ser udvikling som en vekselvirkning mellem hybris og nemesis, idet enhver ny teknologi betyder nye farer. Som et af eksemplerne: Da brødrene Wright i 1903 sendte den første motoriserede flyvemaskine på vingerne, opfandt de også – 4 sekunder senere – det første flystyrt.

Forfatteren kommer også begavet ind på diskussionen, om teknologi i sig selv er farlig, eller den først bliver det, når den betjenes af mennesker. Det, som den amerikanske våbenlobby sætter på spidsen med sloganet: ”Guns don’t kill people. People kill people!”

Vi kommer også godt rundt om forskningen i begrebet ”teknologi”, hvor blandt andre Bruno, Descartes og Heidegger har stået for markante synspunkter.

Den lille bog lever fint op til de øvrige ’Tænkepauser’: Den giver nye vinkler på kendte begreber og sætter nye tanker i gang.

Bogdetaljer

Forlag
Århus Universitetsforlag
Faustnummer
52623138
ISBN
9788771249910
Antal sider
60

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer